KROMPIR NE MORA SAMO DA SE KORISTI KAO HRANA, A POJMA NISTE IMALI: Pogledajte top 10 NAČINA da bude VEOMA KORISTAN
Krompir, Foto: Rina.rs

odlično

KROMPIR NE MORA SAMO DA SE KORISTI KAO HRANA, A POJMA NISTE IMALI: Pogledajte top 10 NAČINA da bude VEOMA KORISTAN

Isecite sirovi krompir i jednostavno ga istrljajte na zarđalu površinu

Objavljeno: 20:20h

Ima li neko ko ne voli krompir?

Ovo popularno povrće možete pripremiti na toliko načina - pečeni krompir, pire krompir, pomfrit i čips samo su neki od njih. Ali pored toga što je svestrana hrana, krompir se često može koristiti na neke neočekivane načine koji nemaju mnogo veze sa hranom.

Uklanjanje rđe

Isecite sirovi krompir i jednostavno ga istrljajte na zarđalu površinu. Kiselina koja se nalazi u njemu će rastvoriti rđu koju zatim možete ukloniti korom krompira.

Umiruje kapke

Sirovi krompir sadrži prirodna sredstva za izbeljivanje koja će osvetliti tamne podočnjake i smanjiti kese ispod očiju. Sve što treba da uradite je da uzmete dve kriške krompira i držite ih u predelu oko očiju 10 minuta.

Proizvodnja votke

Krompir je jedan od glavnih sastojaka koji se koristi za pravljenje votke. Ako imate višak krompira (najmanje deset kilograma) i puno slobodnog vremena možete sami da napravite vodku!

Sprečavanje pojave magle na naočarima

Ako prepolovite krompir i namažete ga na zaštitne naočare (za plivanje, ronjenje, skijanje...), sok od krompira će sprečiti stvaranje vlage. Isti metod se može koristiti na vetrobranskim staklima, prozorima, pa čak i naočarima.

Sjaj za cipele

Namažite kožne cipele sokom od krompira i vratite im stari sjaj, samo obavezno obrišite preostali sok nakon poliranja.

Izrada pečata

Isecite krompir, izrezujte dizajn po želji, umočite ga u mastilo i možete da koristite svoj novi pečat! Deca će bez sumnje biti oduševljena!

Nega kože

Krompir sadrži vitamine i druge hranljive materije ključne za čišćenje pora i sprečavanje pojave crvenila na licu. Takođe, krompir je veoma efikasan u borbi protiv akni, mitesera i masne kože. Možete narezati sirovi krompir i naneti sok na zahvaćeni deo kože (sok držati na koži najviše 1-2 minuta), ili možete staviti krompir u mikser i napraviti masku za lice. Nanesite masku na lice, držite 15 minuta, a zatim potpuno uklonite.

Pravljenje toplog ili hladnog obloga

Igra "vrući krompir" nije slučajno dobila ime. Naime, krompir ima sposobnost da održava trenutnu temperaturu veoma dugo, bez obzira da li je u pitanju niska ili visoka temperatura. Zato od krompira možete napraviti topli ili hladni omotač koji će vam zadržati temperaturu duže čak i od pravog omotača!

Držač cveća

Možete koristiti krompir umesto pene da biste zadržali cveće u aranžmanu na mestu. Sve što treba da uradite je da isečete krompir na pola, jednu polovinu položite licem nadole, iskopate rupe za stabljike i rasporedite cvetove!

Slanje poruka

Verovali ili ne, slanje krompira sa prilagođenom porukom postaje veoma popularno. Na primer, u Sjedinjenim Državama postoje razne veb stranice na kojima možete naručiti krompir sa odštampanom porukom, koja će onda zapravo poslati taj krompir vašem primaocu.

(Espreso/finirecepti.net)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.