GINEKOLOG OTKRIVA KAKO PRAVILNO KORISTITI KONTRACEPCIJU: Ovo niste znali, a vrlo je VAŽNO
Ilustracija, Foto: Profimedia

OBRATITE PAŽNJU

GINEKOLOG OTKRIVA KAKO PRAVILNO KORISTITI KONTRACEPCIJU: Ovo niste znali, a vrlo je VAŽNO

Neželjena trudnoća jedan je od velikih problema društva, naručito mladih i neiskusnih tinejdžera. Često je usledbena radnja odlazak na abortus, što može imati dalekosežnije posledice na reproduktivnu aktivnost žene. Ginekolog Ana Mitrović Jovanović govori koji su najsigurnije metode i sredstva zaštite i predupređivanja neželjene trudnoće

Objavljeno:

Planiranje trudnoća efikasnim metodama kontracepcije predstavlja zahtev savremenog doba jer doprinosi očuvanju opšteg i reproduktivnog zdravlja mladih. Razvoj moderne i efikasne kontracepcije tokom poslednjih pet decenija ženama je omogućio da bezbedno planiraju rađanja i očuvaju zdravlje - ističe doktorka Mitrović Jovanović.

Sve manje žena u Srbiji planira trudnoću modernim sredstvima kontracepcije.

- Kondom, kombinovanu oralnu ili intrauternu kontracepciju koristi manje od petine žena starosti 15-49 godina koje su u braku ili stabilnoj partnerskoj vezi, pokazuju rezultati istraživanja. Mnogo veći broj žena se oslanja na tradicionalne i nedovljno efikasne metode kontracepcije, prvenstveno metod prekinutog snošaja, što je uzrok verovatno velikog broja neplaniranih i neželjenih trudnoća - navodi ginekolog.

Pri izboru u obzir bi trebalo uzeti nekoliko faktora, na primer da li je potrebna stalna ili povremena zaštita, navodi naša sagovornica. Još jedna važna stvar jeste pouzdanost različitih metoda, to jest njihova efikasnost prilikom zaštite od neželjene trudnoće.

- Jedna od najčešće primenjenih metoda je korišćenje kontraceptivnih pilula koje štite od neželjene trudnoće, ali imaju i čitav niz dodatnih pozitivnih učinaka na organizam žene. Ginekolog će zajedno sa vama izabrati kontraceptivnu pilulu koja najbolje odgovara vašem organizmu na osnovu nekoliko faktora - životne dobi, telesne težine, problema sa kožom, porodične anamneze i slično.

Kontraceptivne pilule su izuzetno pouzdane u zaštiti od neželjenetrudnoće, ali da bi ta zaštita bila u potpunosti funkcionalna, neophodno je da se pridržavate uputsva za korišćenje i da ih uvek redovno uzimate kako je to i propisano.

- Ako niste ranije koristile hormonske kontraceptive treba da počnete da uzimate tablete prvog dana kad adobijete menstruaciju. Ako se tableta uzme prvog dana menstrualnog krvarenja, kontracepcija počinje prvog dana uzimanja i traje tokom sedmodnevnog perioda bez uzimanja tableta - navodi ginekolog Ana Mitrović Jovanović i dodaje da se prva film tableta može uzeti i u periodu između drugog i petog dana menstrualnog krvarenja, bez obzira na to da li je krvarenje prestalo ili nije. U ovom slučaju potrebno je koristiti i dodatne mehaničke mere kontracepcije (na primer kondom) tokom prvih sedam dana primene.

Ginekolog posebno naglašava da se za sve savete treba obratiti upravo njima, umesto da se o važnim pitanjima u vezi sa intimnim odnosima razgovara i odlučuje sa drugaricama, iako je i to ponekad dobrodošlo.

- Kod lekeara se ne ide samo kada nas nešto boli, već i kada želimo da budemo sigurne da je sa našim reproduktivnim organima sve u redu, kako bismo se jednog dana ostavrile i kao majke, navodi naša sagovornica.

Ginekolog Mitrović Jovanović na kraju ističe da nijedno kontraceptivno sredstvo ne garantuje stoprocentnu zaštitu, tako da uvek postoje minimalni rizici od neželjene trudnoće.

- Svetska zdravstvena organizacija navodi da pri savršenoj upotrebi (konstantno i pravilno) muškog kondoma 2% žena će iskusiti neželjenu trudnoću u prvoj godini upotrebe ovog kontraceptivnog sredstva, odnosno 15% žena pri uobičajnoj upotrebi (povremeno se ne koristi kontraceptivno sredstvo ili se ne koristi pravilno). Kondom je ponekad oštećen mikropukotinama koje nije moguće primetiti golim okom - navodi ginekolog za kraj, ali podvlači da je jako važno da se sredstva kontracepcije koriste i zbog sprečavanja prenošenja polno prenosivih bolesti.

(Espreso/Žena Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.