ŠTA ĆE SE DESITI TVOM TELU AKO ODMAH PRESTANES PITI KAFU? Ovo morate videti, nimalo nije BEZAZLENO
Ilustracija, Foto: Public

proverite

ŠTA ĆE SE DESITI TVOM TELU AKO ODMAH PRESTANES PITI KAFU? Ovo morate videti, nimalo nije BEZAZLENO

Studija objavljena 2013. godine u Journal of Clinical Sleep Medicine otkrila je da unos kofeina čak šest sati pre spavanja može poremetiti ciklus spavanja osobe te noći

Objavljeno: 14:24h

Kafa, coffee, caffe, cafe, qahhwa, bunn - različitih naziva je sto, a formula je jedna - čarobni napitak koji stvara zavisnost u trenu. Ipak, ako iz nekog razloga odlučiš prestati piti kafu ili barem smanjiti ispijanje kafe na minimum, otkrivamo ti šta bi se moglo dogoditi s tvojim telom u narednom periodu.

Mogla bi smršati

Zavisno od toga koliko je voliš, tvoje redovno ispijanje kafe može doprineti i povećanju tvoga struka. No, odricanje od tih nekoliko šolja moglo bi ti uštedeti novac, ali i kalorije. Studija objavljena 2017. u časopisu Public Health pokazala je da otprilike dve trećine osoba koje piju kafu pune svoju šolju još šećerom, kremom, aromama ili drugim dodacima bogatim mnogobrojnim kalorijama. Nije iznenađujuće što su istraživači otkrili da oni koji piju crnu kafu dnevno u proseku unose oko 69 manje kalorija od onih koji kafi dodaju zaslađivače, krem ili druge aditive. To zapravo znači, ako već piješ kafu, pij crnu.

Ali, mogla bi se i udebljati

Jesi li ikada doživela neobičnu požudu čim si jednog jutra slučajno preskočila svoju dozu kofeina? Budući da kafa može privremeno suzbiti tvoj apetit, možda ćeš tražiti zamenu za šećer češće nego inače ako prestaneš piti svoju dnevnu šolju kafe.

Mogla bi se bolje naspavati

Prijatelji, Kafa, Razgovor, Prevara, Afera, Flert, Flertovanje, Društvo
foto: Profimedia

Iako ćeš se osećati umorno dok se tvoje telo neprilagodi nedostatku stimulansa na koje je naviklo, dugoročno gledano, mogla bi se bolje naspavati bez kofeina. Studija objavljena 2013. godine u Journal of Clinical Sleep Medicine otkrila je da unos kofeina čak šest sati pre spavanja može poremetiti ciklus spavanja osobe te noći.

Mogla bi imati češće glavobolje

Svaki ljubitelj kafe poznaje dnevne glavobolje ako tog dana nisu potegli koji gutljaj kafe. Kad prestaneš piti kafu, uskraćuješ telu adrenalin i dopamin, hormone koji deluju kao prirodni stimulansi i drže nas budnima. Umesto toga, poplava adenozina - hormona odgovornog za odmor i umor - navali ti u glavu, uzrokujući promenu u hemiji mozga koja dovodi do glavobolje. Zato smanji unos samo malo svaka dva ili tri dana.

Moglo bi ti pozliti

Glavobolje nisu jedini bolni simptom napuštanja kafe. Oni koji su prestali konzumirati kafu imali su i nuspojave poput depresije, vrtoglavice, nesanice, razdražljivosti, promena raspoloženja i tromosti. No, nećeš se tako osećati zauvek. Stručnjaci kažu da će većina fizičkih simptoma uskraćivanja kofeina proći nakon prva dva dana, dok ostatak nuspojava neće potrajati duže od nedelje ili dve.

Mogla bi imati zdraviji osmeh

Kafa nagriza caklinu zubi i ostavlja mrlje sa svakim gutljajem. Izbaci kofein i zaštitićeš zube od trajne erozije, a time i postići blistaviji osmeh.

Mogla bi propustiti antioksidanse

Kafa
foto: Profimedia

Mnogo istraživanja, uključujući studiju objavljenu 2015. u PLoS One, otkrilo je da kafa može delovati kao antioksidans. A druge studije ukazuju na potencijal smanjenog rizika od određenih bolesti koje se vide kod osoba koje piju kafu. Primera radi, jedan objavljen 2018. u časopisu Frontiers in Neuroscience sugeriše da osobe koje piju kafu imaju manji rizik za Alzheimer i Parkinson od onih koji ne piju kafu. Nažalost, ako smanjiš kafu, izgubićeš i zdravstvene beneficije. No, nije teško nadoknaditi redovni unos kafe čajem, voćem i povrćem bogatim antioksidantima.

Mogla bi imati poteškoća s koncentracijom

Odvikavanje od kafe može učiniti da se osećaš umorno i razdražljivo, što doprinosi smanjenoj koncentraciji zbog nedostatka kofeina. Kako bi se suprotstavila gubitku koncentracije, pokušaj žvakati nanu i održaćeš mozak budnim i na zadatku. U studiji objavljenoj 2014. u British Journal of Psychology, učesnici su tako imali brže vreme reakcije i preciznije rezultate na svojim zadacima, posebno pred kraj. Osim toga, nakon samo nedelju dana bez kofeina, otkrićeš da se tvoja produktivnost povećala jer više ne doživljavaš popodnevni umor bez jutarnje šolje kafe.

Mogla bi imati zatvor

Kofein potiče stvari da se brže kreću kroz tvoja creva, zbog čega ćeš osećati "težinu" kada prestaneš piti uobičajenu šolju kafe. Ali uvek postoji mnogo drugih načina koji pomažu u prevenciji zatvora: jedi puno vlakana koje se nalaze u integralnim žitaricama, povrću i pasulju, pij puno vode i redovno vežbaj. Tvoj probavni sistem će biti zahvalan.

Mogla bi se osećati smirenije

Ako ti previše kofeina prouzrokuje drhtavice, vreme je da se oprostiš od dvostrukih espresso predoziranja. Budući da je kofein stimulans, on prirodno podiže nivo adrenalina i hormona stresa u tvom telu. Nije ni čudo što ispijanjem previše količina kafe možeš postati nervozna i razdražljiva, pogotovo ako si inače osetljiva na kofein.

(Espreso/ Miss7)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.