NOĆAS JE BIO PUN MESEC: Najveći i najsjajniji u GODINI, i imaće ogroman UTICAJ na sve
Ilustracija, Foto: AP / Charlie Riedel

žetveni mesec

NOĆAS JE BIO PUN MESEC: Najveći i najsjajniji u GODINI, i imaće ogroman UTICAJ na sve

Poslednji pun Mesec pre jesenje ravnodnevice slavi se širom sveta, a ovoga puta nalazi se u znaku Riba i donosi pojačanje emocija te izraženu intuiciju

Objavljeno:

Septembarski pun Mesec poseban je iz nekoliko razloga, a ujedno je i poslednji pun Mesec pre jesenje ravnodnevice. Ovog septembra pojavio se u noći s 20. na 21. septembar u 1:54 te će na nebu izgledati potpuno puno čak tri dana. Radi se o najvećem i najsjajnijem punom Mesecu u godini koji svetli narančastim nijansama.

Godinama je zadnji mesec pre jesenje ravnodnevice bio povezan sa žetvom. Osim što je označavao početak jeseni i kraj letnje žetve, omogućio je radnicima u polju da žetvu odrade i tokom večernjih sati jer je vidljivost bila velika. Upravo zbog toga nosi ime Žetveni Mesec, na engleskom jeziku poznat kao Harvest moon.

Žetveni mesec označava ne samo žetvu useva, nego i truda kojeg smo "posadili" proteklih meseci. Zbog svoje blizine Zemlji ima i vrlo snažan uticaj i astrološki značaj. Žetveni u tom slučaju znači i onaj koji označava vreme promene, u smislu da ćemo napokon žeti ono što smo sadili tokom proteklih meseci. Nagoveštava vreme promena pa je zato sada idealno vreme da pogledaš unazad i prisetiš se oko čega si se sve trudila poslednjih meseci i fokusiraš se na ostvarenje ciljeva koji su ultimativna nagrada trudu.

Žetveni Mesec ovoga puta nalazi se u znaku Ribe. Ribe vladaju našom psihom i duhom što znači da je ovaj period posebno naglašene duhovnost i osećaja. Snovi postaju jasniji, emocije jače, a intuicija izraženija. Zato bi ovo vreme trebala iskoristiti za meditaciju i pronalaženje mira. Ako Mesec bude vidljiv zbog vremenskih prilika, preporučuje se i okupati u njegovoj svetlosti kako bi se napunili novom energijom.

Žetveni Mesec poslednji je pun Mesec prije početka jeseni i slavi se širom sveta. Mnogi kalendari kao jednu od referentnih tački koriste upravo period Žetvenog Meseca. Primera radi, pun Mesec u septembru označava i početak Sukkota, židovskog praznika koji se ove godine održava od 20. do 27. septembra. Kina, Vijetnam, Japan i druge azijske zemlje na dan septembarskog punog Meseca slave Festival Meseca kojim obeležavaju kraj žetve. U to vreme organizovana su posmatranja Meseca s prijateljima i porodicom, a pripremaju se i slastice u obliku Meseca.

Naredni pun Mesec čeka nas 20. oktobra kada će se pojaviti već u 16:57.

(Espreso/ Miss7)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.