ZNAKOVI KOJI UKAZUJU DA VAM SE PRIBLIŽAVA MENOPAUZA: I nisu nimalo prijatni
Ilustracija, Foto: Profimedia

OTKRIVENO

ZNAKOVI KOJI UKAZUJU DA VAM SE PRIBLIŽAVA MENOPAUZA: I nisu nimalo prijatni

Perimenopauza je definisana kao vreme u kojem žensko telo čini tranziciju prema menopauzi. Ona započinje krajem 30-ih godina i obično traje do sredine 40-ih godina

Objavljeno: 15:31h

Prvi znakovi perimenopauze obično nastaju zbog pada progesterona", kaže doktorka Arianna Sholes-Douglas, vlasnica Wellness-estetskog centra Tula u Tucsonu u Arizoni i autorka knjige The Menopause Myth. Ona prethodi menopauzi koja se najčešće javlja između 45. i 55 godine života. Njeni simptomi, kao i oni menopauze, nisu ugodni, no oni su normalan biološki proces kroz koji prolazi telo žene te na njih ne trebaš gledati negativno.

Sholes-Douglas i doktorka Alyssa Dweck, ginekolog iz New Yorka za Woman's Day navele su pet simptoma perimenopauze koje bi sve žene trebale znati kako bi ih dočekale spremne:

Nepredvidljiv menstrualni ciklus

Prvi znak perimenopauze drugačiji je menstrualni ciklus. Možda će ti biti teže odrediti vreme kada ovuliraš, a menstruacije će ti varirati od slabih do obilnih. Promjene će biti vidljive i na dužini samog ciklusa. Kraj menopauze biće onda kada menstruaciju, čak niti tačkasto krvarenje, ne dobiješ više od godinu dana. Stres je jedan od razloga zbog kojih može doći do promena u menstrualnom ciklusu tako da probaj raditi na redukciji istoga te uvrsti fizičku vežbu na svoj dnevni plan.

Smanjena plodnost

Razine hormona za vreme perimenopauze ponekad osciliraju jer se oni tada počinju prilagođavati novom stanju u telu te dolazi do ređeg ispuštanja jajnih stanica. To znači da će ti verovatno biti teže zatrudnjeti pre ili tokom perimenopauze. Znakovi perimenopauze, poput smanjene plodnosti, mogu se pojaviti nekoliko godina pre tvoje poslednje menstruacije. Ako imaš poteškoća sa začećem i približno si u dobi perimenopauze, razgovaraj s ginekologom o tome treba li testirati nivo hormona u krvi kako bi utvrdili je li to razlog za nemogućnost začeća. Osim smanjene plodnosti, zbog pada estrogena, postoji mogućnost vaginalne suvoće zbog koje seks možda više nije ugodan kao pre. Stoga, ostavi više vremena za predigru ili počni koristiti lubrikant.

Valunzi i noćno znojenje

Jedan od najčešćih znakova perimenopauze, koji doživljava jedna trećina Amerikanaca, jesu valovi vrućine ili valunzi, tvrde naučnici s Harvarda. Valunzi označuju osećaj topline koji počinje u blizini glave i vrata i prolazi niz telo te obično traje oko 10 minuta. Prema portalu John Hopkins Medicine čak 75 % žena suočava se s iznenadnim i kratkoročnim valovima topline u telu. Iako traju svega nekoliko minuta, ponekad se javljaju i do deset puta dnevno, a uzrokuju ih hormonalne promene u telu. "Manje estrogena u telu uzrokuje 'kvar' unutrašnjeg termostata, što onda uzrokuje valunge i noćno znojenje", kaže Dweck. Stoga ti preporučujemo oblačenje u slojevima, izbacivanje začinjene hrane i redovno vežbanje. Takođe, seti se piti puno vode i u prostorijama u kojima boraviš smanji grejanje.

Povećanje kilaže

Tvoja interna temperatura nije jedino što se može popeti tokom spomenutog prelaznog razdoblja te često dolazi i do povećanja broja kilograma. "Stres u tim godinama takođe uzrokuje stalno otpuštanje kortizola i može dovesti do stvaranja masnoće oko struka", navodi Dweck. Iako nije dokazano da je perimenopauza jedan od uzroka povećanja telesne težine, povezana je sa spomenutim periodom života i može povećati rizik za dijabetes tipa 2, navelo je istraživanje objavljeno u časopisu Climacteric. Terapija estrogenom može pomoći telu da uravnoteži ovaj znak perimenopauze, no pre toga svakako porazgovaraj sa svojim ginekologom. Ako se osećaš manje privlačnom zbog viška kilograma razgovaraj sa svojim partnerom, reci mu što te muči. Otvoreno i iskreno komuniciranje o odnosu u kojem se nalaziš može promeniti situaciju na bolje.

Smušenost, glavobolja i ostali kognitivni simptomi

Od osećaja smušenosti do neraspoloženosti, perimenopauza može utIcati i na tvoj mozak. Studija koju je proveo Journal of Women’s Health navodi da su simptomi depresije češći kod žena koje prolaze kroz perimenopauzu nego u opštoj populaciji. "Noćno znojenje i nekvalitetan san dovode do smušenosti preko dana", kaže Dweck, a na glavobolju i raspoloženje dramatično utiču hormonalne oscilacije. Ako češće zaboravljaš stvari, osećaš neobično bolnu glavobolju, imaš problema s koncentracijom ili osećaš depresiju obrati se svom lekaru. Prema portalu Harvard Health Publishing promene raspoloženja česte su u perimenopauzi kada su hormonske promene nestabilne. Kako bi smanjila učestalost takvih promena i ostala pozitivna važno je da se rešiš stresa, a to možeš učiniti tako što ćeš svakodnevno izdvojiti vreme za sebe - odlazak u šetnju, joga, zumba ili novi tečaj možda su rešenje za tebe. Bitno je da svaki dan učiniš nešto što će te usrećiti i opustiti.

(Espreso/ Miss7)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.