KOLIKO DUGO MESO SME DA STOJI U ZAMRZIVAČU: Sve zavisi od toga da li je u komadu ili isečeno, sirovo ili pečeno!
Preporuke Agencije za hranu i lekove, Foto: Profimedia

evo detalja!

KOLIKO DUGO MESO SME DA STOJI U ZAMRZIVAČU: Sve zavisi od toga da li je u komadu ili isečeno, sirovo ili pečeno!

Sirova svinjetina narezana na komade može da se čuva u zamrzivaču najduže do šest meseci, a pečeno svinjsko meso od četiri meseca do godinu dana

Objavljeno:

Kada stavljate bilo koju hranu u zamrzivač, uvek je pametno da preko kese stavite nalepnicu na kojoj ćete napisati datum zamrzavanja. A kada je reč o tome koliko dugo je bezbedno meso držati zamrznuto, pa ga nakon toga jesti, evo detalja.

Prema preporukama američke Agencije za hranu i lekove, celo pile ili ćurka u zamrzivaču mogu da stoje do godinu dana. Međutim, kada se zamrzavaju komadi – pileća prsa, bataci ili krilca, najbezbednije je pojesti ih u roku od devet meseci.

Iznutrice ne bi trebalo jesti ako su zamrznute bile duže od tri ili četiri meseca, a kada je reč o svežem mesu, može stajati i po nekoliko meseci zamrznuto, u zavisnosti od toga da li je reč o teletini, jagnjetini...

Američka Agencija za hranu i lekove preporučuje da se sirovi odresci u zamrzivaču čuvaju najduže do 12 meseci, a kotleti najduže do šest meseci.

Ukoliko ste meso zamrznuli nakon pečenja, možete da ga čuvate do godinu dana.

Sirova svinjetina narezana na komade može da se čuva u zamrzivaču najduže do šest meseci, a pečeno svinjsko meso od četiri meseca do godinu dana.

Prerađeno meso, poput slanine, kobasica, šunke i slično, ne bi trebalo da se drži u zamrzivaču duže od mesec ili dva, dok mleveno meso može da stoji tri do četiri mseca.

Kuvano meso i riba u zamrzivaču mogu da se čuvaju tri do četiri meseca, a kada je reč o ribi, sve zavisi od vrste. Naime, nemasna riba može da se drži u zamrzivaču od šest do osam meseci, a masna riba ima znatno kraći rok trajanja – od dva do tri meseca.

(Espreso/MONDO)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.