EVO KAKO DA VAM ORHIDEJA PONOVO PROCVETA: Postoji caka koja će je vratiti u život
Foto: Printscreen/youtube/BAUHAUS Hrvatska

biljke

EVO KAKO DA VAM ORHIDEJA PONOVO PROCVETA: Postoji caka koja će je vratiti u život

Bez obzira na to koju vrstu imate, ove malene tajne i te kako će vam biti od koristi

Objavljeno: 22:21h

Na svetu postoji više od 30.000 vrsta orhideja i skoro 7 puta više hibrida, a koja god vrsta ove egzotične biljke da je u pitanju, neupitno će dati veliku dozu prefinjenosti svakom prostoru u kom se nalazi.

Bez obzira na to koju vrstu imate, ove malene tajne i te kako će vam biti od koristi:

1. Ako biljku tek kupujete, kupite onu koja već ima cvetove. Bez nekog posebnog razloga, ali zašto ne biste uživali u toj privilegiji ako već imate priliku.

2. Pre nego što se odvažite na kupovinu orhideje, uverite se da imate uslove potrebne za nju. Raznim vrstama odgovaraju različite temperature pa ako je, na primer vaš stan jako teško ugrejati zimi, zaboravite na vrste koje traže gotovo tropske uslove.

Orhideja
foto: Printscreen/Youtube/ Priroda leci sve

Orhideje vole i svetlo, ali ne direktnu izloženost suncu pa vodite računa i o tome koliko svetla uopšte imate u stanu i kako su vam prozori orijentisani. Najbolje će uspevati na južnim i istočno orijentisanim prozorima.

3. Koliko orhideje treba zalivati, zavisi od njihove vrste, ali uglavnom bi se mogle podeliti u dve kategorije – one kojima je potrebno jako puno vlage i kojima je jedino bitno da im zemlja nije prevlažna, i one koje je potrebno redovno zalivati i održavati visok nivo vlažnosti dok su u sezoni rasta, dok u sezoni mirovanja između dva zalivanja treba čekati da se zemlja potpuno osuši.

4. Orhideja treba da bude posađena u supstrat koji brzo propušta vodu, ali je ipak zadržava, kao što je to slučaj s tresetnicom i plutom. Orhideje je takođe potrebno redovno presađivati, a kad god to budete radili, uvek koristite sveži supstrat.

5. Orhideje je poželjno dohranjivati otprilike dva puta mesečno, iako ako ne vodite puno računa o tome kada ih dohranjujete, bolje je da to ne radite uopšte, nego da preterate s dohranom.

Orhideja
foto: Printscreen/Instagram/5.min.green

6. Kada vam jednom procvetaju, cvetovi se mogu zadržati i nekoliko meseci, iako postoje vrste koje cvetove izgube već nakon nekoliko dana. Jednom kada biljka odbaci cvetove, možete očekivati da će ponovno procvetati nekoliko puta ili barem još jednom te godine. Ako do toga ne dolazi, moguće je da vašim orhidejama nedostaje svetla.

Šta treba uraditi kako bi orhideja ponovo procvetala

Za početak, treba znati (a i utešno je) da je mirovanje važno za tu biljku. To je razdoblje odmora potrebno kako bi se iznova stvorile hranjive materije potrošene na nastanak elegantnih i privlačnih cvetova. Ipak, postoji nekoliko trikova kako bi orhideje opet procvetale:

1. Nahranite je

Nakon što orhideja prestane da cvetaju, redovno joj dodajte đubrivo namenjeno posebno za orhideje. Koliko Često? Prema uputstvima na pakovanju, naravno.

2. Pazite da je koren uvek vlažan

Orhideje, Cveće
foto: Printscreen/youtube/BAUHAUS Hrvatska

Ako se korenje orhideje osuši između zalivanja, to znači da ga niste dovoljno hidrirali. Pobrinite se da saksija ima odgovarajuću drenažu. Kako bi koreni bili ekstremno vlažni, posudu možete postaviti na tanjir s kamenčićima (pazite da posuda ne bude u ustajaloj vodi, nego iznad nje).

3. Dajte joj puno svetla

Orhidejama je potrebna jaka svetlost da procvetaju do punog potencijala. Neadekvatan izvor svetla jedan je od najčešćih razloga zašto orhideje ne cvetaju. Međutim, direktna sunčeva svetlost takođe nije dobra za njih. Pobrinite se da vaša orhideja dobije dovoljno svetla – ali bez direktnog sunčevog svetla.

4. A ako želite da ubrzate ceo proces…

Ohladite je! Orhideje cvetaju tokom zime i u proleće. Reaguju na naglu promenu temperature, a cvetaju kada dođe do promene temperature od 10-15 stepeni između dana i noći. „Prevarite“ svoju orhideju tako što ćete je staviti na hladnije mesto preko noći.

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.