TAJNI RECEPT ZA HILANDARSKU TESTENINU KOJI BI SVAKO TREBALO DA ZNA: Monasi otkrili sastojke, jedan je poseban
Testenina u šerpi, Foto: Printscreen/Youtube/ Recepti Brigita Husic

SJAJNA STVAR

TAJNI RECEPT ZA HILANDARSKU TESTENINU KOJI BI SVAKO TREBALO DA ZNA: Monasi otkrili sastojke, jedan je poseban

Obarite testeninu u ključaloj vodi, sa malo soli i zejtina

Objavljeno:

Testenina je mnogima omiljeno jelo, a tokom posnih dana svi potajno žude za njom, ne znajući da postoje izvrsni recepti za brzo pripremanje posne, a vrlo ukusne testenine.

Ovaj recept tradicionalno primenjuju u monaškoj kuhinji Hilandara i sa zadovoljstvom ga delimo sa vama.

Potrebno vam je:

– pakovanje posne testenine (široki čipkasti rezanci, ili po želji) – maslinovo ulje – suncokretovo ulje – stari hleb – so – tahin (ili taan, susamov maslac, kog možete kupiti u svakoj zdravoj hrani. Кupuje se u teglicama i odličan je i kao posni namaz za doručak ili večeru). A možete ga napraviti i sami.

Priprema:

Obarite testeninu u ključaloj vodi, sa malo soli i zejtina. Skuvane i oceđene rezance, još dok su vrući, prelijte maslinovim uljem i blago proprženim mrvicama od hleba. U Hilandru se, a tako bi trebalo da bude i u svakoj kući, HLEB NIКADA NE BACA!

Pred serviranje, rezanci se preliju tahinom. Tako rezanci dobijaju ukus, ali i boju. To je grčki namaz i naša pravoslavna monaška braća ga koriste na Svetoj gori, shodno podneblju, a i postan je. Ako tahin, pak, pravite sami, evo kako to možete učiniti:

200 g susama malo propečete u tiganju sa debljim dnom (ali strogo vodite računa da ne zagori susam, jer tahin onda bude gorkog ukusa). Proprženi susam stavljate u blender, dodajete malo maslinovog ulja, posolite, pa blendirate i tako postepeno sa uljem i mešanjem, dok se ne zgusne dovoljno da bi lepo mogao da se razmazuje.

Bonus video

01:37

NISU SE SNAŠLE! Dragojlovićke pripremale italijanski specijalitet, pa dobile kritike žirija: Testenina je NEJESTIVA

(Espreso/Opanak)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.