OVAKO GRKINJE FARBAJU JAJA ZA USKRS: Zbog toga su im NAJZDRAVIJA I NAJLEPŠA, NIKO NE RADI KAO ONE
Jaja, Foto: Dragana Udovičić

OBRATITE PAŽNJU

OVAKO GRKINJE FARBAJU JAJA ZA USKRS: Zbog toga su im NAJZDRAVIJA I NAJLEPŠA, NIKO NE RADI KAO ONE

Teško je zamisliti Uskrs bez farbanih jaja. Ona se u Grčkoj farbaju uglavnom na Veliki Četvrtak i tradicionlno su crvene boje, jer crveno simbolizuje Hristovu krv. U obe zemlje naravno, da li zbog uticaja Zapada ili želje za kreativnošću, već godinama u nazad jaja se farbaju i u druge boje. Na dan Uskrsa, i u Grčkoj i u Srbiji biće organizovana prava mini porodična takmičenja da se vidi čije je jaje najjače

Objavljeno:

Danas vam predstavljamo načine na koje Grci farbaju jaja prirodnim metodama, a na vama je da nam prenesete da li su one potpuno iste kao kod nas ili ste možda naučili nešto potpuno novo

Teško je zamisliti Uskrs bez farbanih jaja. Ona se u Grčkoj farbaju uglavnom na Veliki Četvrtak i tradicionlno su crvene boje, jer crveno simbolizuje Hristovu krv. U obe zemlje naravno, da li zbog uticaja Zapada ili želje za kreativnošću, već godinama u nazad jaja se farbaju i u druge boje. Na dan Uskrsa, i u Grčkoj i u Srbiji biće organizovana prava mini porodična takmičenja da se vidi čije je jaje najjače.

Što se tiče farbanja jaja, Grci imaju svoje tradicionalne načine dobijanja određenih boja, kako bi se izbegle veštačke boje na ljusci jajeta, jer ono ipak na kraju treba da bude ukusan i zdrav zalogaj. Danas vam predstavljamo načine na koje Grci farbaju jaja prirodnim metodama, a na vama je da nam prenesete da li su one potpuno iste kao kod nas ili ste možda naučili nešto potpuno novo.

Cvekla crvena za crvenu i roze

Jaja, Uskršnja jaja
foto: Printscreen/youtube/Кулинарус

Za najbolje rezultate, prvo pripremite farbu tako što ćete prokuvati iseckanu cveklu u vodi. Kada voda provri, smanjite vatru i ostavite da se "krčka" 15-ak minuta. Potom odstranite cveklu i sipajete tečnost u teglu dodajući jednu kašiku sirćeta. Vaša boja je spremna, na redu su jaja. Njih skuvajte odvojeno, na svoj uobičajeni način, a potom ih stavite u teglu sa vodom. Važno je da ne žurite, ostavite jaja sat - dva u ovoj boji, neće im ništa škoditi jer nisu u pitanju hemikalije. Boja se neće primiti ravnomerno i imaćete veoma lepe šare na ljusci jaja. Tradicionalno i prirodno.

Kupusna plava

Ukoliko umesto cvekle u vodu stavite kupus, dobićete različite nijanse plave i zelene na svojim jajima. Za jaču plavu birajte jaja što svetlije ljuske, a ako baš želite zelenu, proberite nešto tamnija jaja. I ovde će trebati malo više strpljenja za rezultate, ali će oni biti gotovo sigurno lepši od onih koji ste postižu veštačkom bojom.

Lukovina

Najčešća starinska metoda bojenja jaja je uz pomoć ljuske luka. Kod nas se ona obično primenjuje tako što se u vodu u kojoj već kuvate jaja doda i sama ljuska, a u Grčkoj će pre koristiti isti recept kao što smo gore naveli, samo umest kupusa i cvekle stavljate luk, odnsno njegovu ljusku. Lepa topla braon-žuto-narandžasta nijansa koja se dobija na ovaj način sigurno će ukrasiti vaša jaja, a legenda kaže da su jaja ove boje najjača.

Kurkuma za žutu i narandžastu

Kurkuma
foto: Profimedia

Ako biste želeli da prirodnim putem dobijete žute i svetlo narandžaste tonove za to možete iskoristiti jednu biljku koja nije tako često dostupna u našim domaćinstvima kao kupus ili luk, a u pitanju je kurkuma. Ukoliko želite da isprobate, verujemo da će biti vredno truda da do nje dođete, jer su rezultati veoma lepi. Recept je uvek isti, u vodi prokuvajte kurkumu, pustite je da se krčka 10-15 minuta, a potom je sipajte u teglu sa malo sirćeta i unutra stavite jaja kako bi se obojila. Kao i uvek, naoružajte se strpljenjem za što bolje rezultate.

(Espreso/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.