AKO NE PERETE POSTELJINE NA VREME EVO ŠTA ĆE SE DESITI SA VAŠIM ZDRAVLJEM: Pogodne su za RAZVIJANJE BAKTERIJA
Spavaća soba, Foto: Profimedia

obratite pažnju

AKO NE PERETE POSTELJINE NA VREME EVO ŠTA ĆE SE DESITI SA VAŠIM ZDRAVLJEM: Pogodne su za RAZVIJANJE BAKTERIJA

Mrtve ćelije, znoj i drugi organski ostaci koje ostavljamo na posteljinama pretvaraju se u plodno tlo za razmnožavanje bakterija

Objavljeno:

Trećinu života provedemo spavajući, zbog čega veliku pažnju treba posvetiti higijeni posteljine i onome što nosimo dok spavamo. Zaista, među naborima ovih tkanina mogu da se kriju ​​grinje, klice i drugi patogeni koji mogu da naštete vašem zdravlju, naročito ako patite od alergija ili respiratornih problema poput astme.

1. Šta znači ne menjati posteljinu

Naše telo neprestano gubi mrtve ćelije, dlake i kosu – kao i materije poput sebuma, pljuvačke i znoja. Sav taj “organski materijal” nakuplja se na odeći i posteljinama i postaje dragocena hrana za grinje i bakterije. Ovaj drugi se razmnožavaju zahvaljujući toploti koju naše telo unosi u posteljinu i znoju koji oslobađamo tokom noći, što krevetu obezbeđuje odgovarajući nivo vlažnosti za razmnožavanje bakterija.

Prisutnost grinja i bakterija, kao što smo rekli, može da doprinese pogoršanju astmatičnih i alergijskih pojava kod osoba koje pate od ovih bolesti. Ali to nije sve: mrtve ćelije, znoj i drugi organski ostaci koje ostavljamo na posteljinama pretvaraju se u plodno tlo za razmnožavanje bakterija koje mogu uzrokovati infekcije kože, osipe i ekceme.

Veš mašina, Veš, Odeća, Pranje veša, Pranje odeće
foto: Profimedia

Konačno, ako spavate u društvu kućnog ljubimca, dobro je uzeti u obzir

2. Koliko često treba menjati posteljinu

Prema stručnjacima, posteljine bi trebalo prati jednom nedeljno, a ako ne spavate u svom krevetu svaki dan, možete ih menjati svaka dve nedelje. Ako krevet delite s kućnim ljubimcem, trebalo bi da razmislite o promeni posteljine svaka tri do četiri dana.

Isti interval važi i ako patite od astme, respiratornih problema ili kožnih alergija: čak i za samo nekoliko dana korišćenja, naime, posteljine mogu da nakupe znatne količine mrtvih ćelija, ušnog voska, znoja i prljavštine. Posebnu pažnju treba obratiti na jastučnicu koja nam svake noći satima ostaje pritisnuta na kožu lica i na kojoj se talože dlake, kapljice pljuvačke ili sluzi, sebum, ušni vosak.

Bakterije, mrtve ćelije kože i drugi organski ostaci koji se nakupljaju na vašoj jastučnici mogu doprinijeti začepljenju pora na koži i uzrokovati izbijanje akni. Kako biste izbjegli ove rizike, jastučnicu menjajte češće nego što menjate posteljinu – barem dva puta nedeljno.

Stvari na koje treba paziti

1. Pospremite krevet (ali ne odmah)

Pospremanje kreveta jedna je od prvih jutarnjih stvari, ali ne zaboravite da prođe barem deset minuta od trenutka kada ustajete do trenutka kada ga pospremate. Nadalje, u tom vremenskom razdoblju provetravajte prostoriju držeći otvoren prozor. Na taj će način vlaga nakupljena u posteljinama ispariti, čineći krevet manje “privlačnim” za bakterije i grinje.

Jorgan, Krevet, Posteljina, Pokrivač, Spavaća soba
foto: Profimedia

2. Obratite pažnju na tkanine

Naš savet je da preferirate prirodne tkanine, poput pamuka ili lana, koje su prozračne i lako se peru.

3. Higijena je važna (i deterdžent takođe)

Kada perete posteljinu, izbegavajte da koristite previše deterdženta s ciljem da posteljina bude čistija. Višak proizvoda neće biti u potpunosti uklonjen u fazi ispiranja i na kraju će se ugnezditi među vlaknima tkanine, stvarajući plesan i loš miris.

I žene mogu u padobrance, a evo kolika je plata:

03:00

I ŽENE MOGU U PADOBRANCE! Instruktorka: Dama možete da budete posle posla, a na poslu ste profesionalac! EVO KOLIKE SU PLATE

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.