AKO OVO JEDETE UJUTRU SAČUVAĆETE ZDRAVLJE: Lekari otkrili koje namirnice DAJU NAJVEĆU ENERGIJU
Pijaca, Foto: Tamara Trajković

MORATE ZNATI

AKO OVO JEDETE UJUTRU SAČUVAĆETE ZDRAVLJE: Lekari otkrili koje namirnice DAJU NAJVEĆU ENERGIJU

Ako vam fali dnevne energije i ne znate kako da je dobijete, ovaj doručak je pravi izbor za vas!

Objavljeno:

Neki svoj doručak prilagođavaju svojim željama, drugi svom zdravstvenom stanju, treći fizičkom izgledu, bilo kako bilo, doručak je svakako najvažniji obrok u danu i trebalo bi da bude najkvalitetniji.

Bez obzira u koju grupu pripadate, nema štete u dodavanju neke hrane bogate dopaminom na vaš tanjir. Doktorka integrativne medicine Ejmi Šah, objašnjava kako to uraditi i zašto deluje na smanjenje žudnje i povećanje energije, piše Mind Body Green.

Šta su dopaminske namirnice?

To su u biti namirnice bogate proteinima; jogurt, jaja, orašasti plodovi i semenke i slično.

– Hrana s visokim udelom proteina prirodno je hrana bogata dopaminom jer sadrži aminokiselinu zvanu tirozin, koja se pretvara u dopamin u mozgu, i to je sjajan način da započnete dan – kaže Šah, a prenosi Večernji list.

Veza između dopamina i žudnje za hranom

Želju podstiče dopamin, kaže Šah, za razliku od hranjenja vašeg tela. Ipak, tu želju možete zaustaviti tako da sebi obezbedite veliki nalet dopamina putem hrane bogate proteinima, naročito rano tokom dana.

– Ujutro pojedite hranu bogatu proteinima jer želite tu motivaciju, želite taj pogon, želite tu energiju. Dopamin je usko povezan s noradrenalinom, koji vam daje taj podsticaj adrenalina ujutro. Doručak pun proteina takođe vam pomaže da ostanete siti, tako da je manja verovatnoća da ćete se tokom dana upustiti u kompulsivno grickanje nezdravih stvari – dodala je.

Jaja
foto: Printscreen Youtube / My Tasty Pot

Visoko proteinska hrana

Trebalo bi da u svom doručku imate neke visokoproteinske sastojke. Ne mora to da bude isto jelo svako jutro (osim ako volite ritual doslednog prvog obroka), stoga slobodno crpite inspiraciju iz namirnica i recepata u nastavku i imajte ih pri ruci. Evo kratkog spiska nekih sastojaka s kojima biste mogli eksperimentišete:

  • jaja
  • ćureća kobasica
  • sveži sir
  • ovas
  • grčki jogurt
  • tofu
  • leblebija
  • sočivo
  • pileća prsa
  • dimljeni losos

A ovde pogledajte trenutnu cenu jaja:

02:06

jaja skuplja za čak 40 odsto

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.