DODAJTE OVAJ ZAČIN U VODU KADA KUVATE JAJA: Samo tako vam VIŠE NIĆE PUCATI i lepo će se SKINUTI LJUSKA
Kuvanje jaja, Foto: Printscreen Youtube/Simply Delicious (Jednostavno Ukusno)

trik

DODAJTE OVAJ ZAČIN U VODU KADA KUVATE JAJA: Samo tako vam VIŠE NIĆE PUCATI i lepo će se SKINUTI LJUSKA

U nastavku teksa saznajte kako da vam jaja prilikom kuvanja ne pucaju.

Objavljeno:

Uskrs je praznik kome se posebno raduju deca, a sve zbog tradicije farbanja i kucanja sa jajima. Pre svega jaja treba pripremiti za farbanje.Da bi se jajima moglo kucati, da farba ne bi prodrla unutra i da bi bila uspešno obojena i ukrašena, ljuska treba da bude potpuno neoštećena, zato iskusne domaćice koriste trikove u kuhinji.

Postoji nekoliko saveta koje treba pratiti, a uspeh sigurno neće izostati te ćete na svoju trpezu za predstojeći praznik izneti cela, lepo obojena jaja.

1. Kako da kuvate jaja

Jaja ne smete da stavljate direktno iz frižidera na šporet. Velika je verovatnoća da će ljuska popucati. Zato ih izvadite nekoliko sati ranije da odstoje na sobnoj temperaturi. I još nešto, jaja prvo stavite u vodu sobne temperature pa tek onda na šporet da se kuvaju.

Kuvana jaja, Jaja, Jaje, Kuvano jaje
foto: Profimedia

Ne stavljate mnogo jaja u šerpu, dovoljno je da ona prekriju dno. Šerpa treba da je puna vode tokom celog kuvanja. Kuvajte na umerenoj temperaturi, tik pred ključanje još smanjite temperaturu, kako bi se jaja što manje pomerala po šerpi i udarala jedno o drugo. Tako ćete sprečiti moguće pucanje ljuske. Kuvajte ih 10 do 12 minuta, piše DDL.rs.

2. Jaja treba da su sveža

Ako niste sigurni da li su jaja koja ste kupili sveža, možete to lako da proverite. Stavite jaja u činiju punu vode. Ona koja se podignu na površinu su stara i nisu za upotrebu. Ona koja potonu su sveža. Samo da znate, jaja stara između sedam i deset dana idealna su za kuvanje, jer ih je posle najlakše oljuštiti. A kako to možete da znate? Ili verujte prodavcu na pijaci na reč ili proverite datum na ambalaži ukoliko jaja kupujete u prodavnici.

Kuhinjska so, So
foto: Profimedia

3. Zašto je važna so

I naše bake solile su vodu u kojoj su kuvale jaja, a mera je pola kašike soli na litar vode. A zašto se to radi? Ako neko jaje pukne, belance neće iscureti, već se zgrušati. Takvo jaje ćete moći ipak da ukrasite. Neke domaćice uz so dodaju i pola kašičice sirćeta, da još više smanje šanse za pucanje jaja.

(Espreso/DDL.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.