OVIH 5 NAMIRNICA GASTROENTEROLOZI NIKAD NE JEDU: U Srbiji su OMILJENA HRANA, a imaju VELIKE POSLEDICE PO ZDRAVLJE
Kobasice, Foto: Profimedia

ZDRAVLJE

OVIH 5 NAMIRNICA GASTROENTEROLOZI NIKAD NE JEDU: U Srbiji su OMILJENA HRANA, a imaju VELIKE POSLEDICE PO ZDRAVLJE

Kažu da povremena konzumacija namirnica koje slede u nastavku neće "oduzeti godine života", ali je se ipak klone

Objavljeno:

Svako od nas ima užitak kada je hrana u pitanju. Ako pitate nutricioniste, to jeste dobra opcija, jer potpuno lišavanje hrane koju volimo može da ima negativan efekat. Kasnije je jedemo u većim količinama nego što bi trebalo.

Gastroenterolozi su napravili spisak namirnica koje izbegavaju. Naglašavaju da povremena konzumacija ove hrane ne može da "oduzme godine života", ali je savet da se jedu u minimalnim količinama, što je ređe moguće. Evo o kojim je reč:

Pijaca, Voće, Povrće, Proizvodi, Cena
foto: Aleksa Petrović

Proteinske pločice

Većina ljudi je sigurna da su proteinske pločice zdrava opcija, preporuka broj jedan. Ipak, istina je da često mogu da budu prerađene, a to uzrokuje nadutost i gasove. To je potvrdila i dr Harmoni Alison, gastroenterolog: "Nikad ne jedem proteinske pločice. Obično su visokoprerađene i sadrže puno aditiva. Istu količinu proteina možete da dobijete ispijanjem šoljice mleka ili jedenjem putera od kikirikija, orašastih plodova ili semenki bundeve", rekla je.

Kobasice

U Srbiji na trpezama, među brojnim suhomesnatim delikatesima, neizostavna je domaća pikantna kobasica. Ipak, ukoliko je konzumirate često, povećavate rizik od nastanka bolesti, tvrde doktori. "Podaci povezuju unos crvenog i prerađenog mesa četiri ili više puta nedeljno sa čak 20 odsto većim rizikom od raka debelog creva", istakla je dr Rabija De Latur.

Kobasice, Kobasica, Meso
foto: Profimedia

Riba ili piletina pržena u dubokom ulju

Pileći ili riblji medaljoni jesu ukusni, ali ne čine dobro zdravlju naših creva. "Studije su pokazale da ulje za prženje može nepovoljno da utiče na crevni mikrobiom, što dovodi do pogoršanja ateroskleroze. Dugoročno nakupljanje može da dovede do posledica poput srčanog i moždanog udara", kaže dr Mahmud Ganom.

Beli hleb

"Studije koje procenjuju ishranu, jasno su pokazale da je visok unos crvenog i prerađenog mesa i rafinisanih žitarica povezan sa povećanim rizikom od divertikulitisa, bolesti debelog creva. Suprotno onome što se ranije mislilo, orasi, kukuruz i kokice nisu povezani sa povećanim rizikom od razvoja divertikuloza ili komplikacije kao što je krvarenje", istakla je dr Šilpi Grover.

Hleb
foto: Bakina kuhinja

Gazirana pića

"Ova pića se povezuju sa hroničnim stanjima, kao što su dijabetes i bolesti srca. Osim toga, izazivaju simptome poput nadutosti, podrigivanja i refluksa", složili su se gastroenterolozi.

Da li je moguće hraniti se jeftino i dobro?

01:17

ZDRAVI S MALO PARA: Da li je moguće hraniti se povoljno i dobro?

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.