TITO PARLA ENGLESKI: Pogledajte do sada NEVIĐENI SNIMAK maršala iz 1953. godine (VIDEO)
Tito, Foto: Printscren/Youtube/Damir Todosijevic

KO BI REKAO

TITO PARLA ENGLESKI: Pogledajte do sada NEVIĐENI SNIMAK maršala iz 1953. godine (VIDEO)

O Josipu Brozu Titu se zna mnogo, ali i malo. Priče o predsedniku Jugoslavije i dalje su zanimljive, pa tako donosimo mali isečak iz istorije, snimak iz 1953.godine.

Objavljeno: 18:33h

Čuveni filmski žurnal “British Pathe” je pre nekoliko godina na Jutjubu postavio najveći deo svoje arhive. Na snimcima koji beleže sve najznačajnije događaje u istoriji 20. veka, nalaze se i oni vezani za prostore Balkana, piše Istorijski zabavnik.

Među njima našao se i snimak Josipa Broza Tita u poseti Velikoj Britaniji 1953. godine, koji sigurno niko nije video.

Tita je na ostrvo dovezao njegov brod “Galeb”, a dočekao ga je premijer Vinston Čerčil, ministar spoljnih poslova Entoni Idn, kao i suprug britanske kraljice Elizabete II, princ Filip.

Tito
foto: Profimedia

Bio je to prvi put da je maršal napustio Jugoslaviju od razlaza sa Sovjetima, pa su mere obezbeđenja u Londonu bile ogromne. Tito se kroz grad provezao u blindiranim kolima, a čak je i lokacija kuće u kojoj je bio smešten tokom boravka bila tajna.

Ipak, jedan manji incident ipak se dogodio. Nedaleko do mesta gde je “Galeb” pristao u luci eksplodirala je dimna bomba. Ulica se obavila dimom, ali Tito je jednostavno ušao u blindirani automobil i odvezao se dalje.

Tamošnji mediji su pisali da je verovatno bila reč o pripadnicima jugoslovenske emigracije u Britaniji koja je na ovaj način želela da izrazi svoj protest.

Ipak, snimak je interesantan i zbog činjenice da se na njemu može čuti Tito kako govori engleski jezik.

– Želim da kažem narodu Velike Britanije da stanovnike moje države treba da smatraju iskrenim saveznicima zato što narodi nove Jugoslavije imaju iste ciljeve kao i narod Velike Britanije – rekao je jugoslovenski predsednik u kratkoj izjavi datoj na obali Temze.

Ispod snimka ima dosta komentara, a ovo su samo neki od njih.

„Tad smo bili violine a sada smo trube“

„Zapamtite, nikad niko sa područja bivše Jugoslavije nije bio ovako poštovan.“

„Vrlo zanimljiv prilog u kojem se spominje Titova opozicija, odvajanje od Staljina, suradnja s Velikom Britanijiom, pa čak i pitanje Trsta…“

Bonus video - Nije samo Tito imao podzemnu tvrđavu:

07:57

NIJE SAMO TITO IMAO PODZEMNU TVRĐAVU Aleksandar I Karađorđević izgradio DIVA U ZEMLJI, a niko nije znao za to GRAD IMAO OVU ŠIFRU!

(Espreso/Istorijski zabavnik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.