VRLO JEFTIK TRIK ZA CVEĆE: Samo na OVAJ NAČIN će vam biljke CVETATI kao nikada do sada
Muškatla, Foto: Printscreen YouTube/Uradi Sama- Ideje za kreativce

ISPROBAJTE

VRLO JEFTIK TRIK ZA CVEĆE: Samo na OVAJ NAČIN će vam biljke CVETATI kao nikada do sada

Ovo će vaše biljke učiniti lepšim i bujnijim.

Objavljeno:

Naime, da bi vaše cveće napredovalo i iznova cvetalo, potrebno je i redovno odstranjivati požutele i suve listove i cvetove, dok je kod nekih vrsta potrebno i orezivanje.

Glavno orezivanje kod većine biljnih vrsta obavlja se u proleće, ali je kod nekih vrsta to potrebno činiti i u toku leta i jeseni.

Orezivanje se može koristiti i u svrhu sprečavanja daljeg rasta biljke ili da se jednostavno smanji njena bujnost na željeni obim i veličinu. Tada je potrebno odstraniti deblje grane i što bliže tlu, samo povedite računa da to ne bude u danima kada su visoke dnevne temperature, ali u svakom slučaju to radite rano ujutru ili uveče, kada sunce zađe.

Ovo su samo neke biljne vrste koje će rasti bolje, lepše i bujnije, ukoliko ih redovno orezujete.

1. Hibiskus

Bujniji grm hibiskusa kao i broj cvetova povećaće se odstranjivanjem vrhova uvelih izdanaka, ali i orezivanjem.

terasa
foto: BETA/ZELENILO BEOGRAD

2. Petunije

Petunije imaju prilično osetljive cvetove, sklone sušenju, posebno ako im uslovi poput redovnog zalivanja ili sunčane pozicije nisu zadovoljeni.

Suve cvetove petunija redovno odstranjujte, kako bi izrasli novi, a baštenskim makazama slobodno oblikujte dužinu grana.

Kada je ovaj cvet u pitanju, naročito je važno da isečete one grane koje nemaju cvetove, jer će tako izrasti nove sa novim pupoljcima.

Požuteli i suvi listovi i slabo cvetanje mogu biti znak da je petunijama potrebno više vode i redovnija prihrana.

3. Lavanda

Svaki put kada procvetaju novi cvjetovi lavande, slobodno ih isecite i to na trećinu dužine i ostavite da se suše.

Zatim ih upotrebite kao dekoraciju, stavite u vazu ili napravite mirisne jastučiće, a na mestu odrezanih cvetova porašće vrlo brzo novi, prenosi Telegraf.rs.

4. Pelargonije

Glavno orezivanje, kao i kod lavande, obavlja se u proleće, a u toku leta je potrebno samo uklanjati uvele i osušene grančice i cvetove.

Ako vam se događa da listovi često požute, moguće je da cvet previše zalivate ili da umesto direktno u zemlju, vodu nanosite i na cvetove ili na listove.

Bonus video:

01:30

2 TORTE, CVEĆE I KOLAČI, CELA VILA ŠLJAŠTI: Ovako su Seka i Veljko proslavili 12. GODIŠNJICU, a čuveni pevač im je pevao na uvce

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media