DOKTORKA OTKRILA KAKO NAS VARAJU KAD UZIMAMO VITAMINE: Ako im FALI OVAJ SASTOJAK, ne kupujte ih
Ilustracija, Foto: Profimedia

vaŽno

DOKTORKA OTKRILA KAKO NAS VARAJU KAD UZIMAMO VITAMINE: Ako im FALI OVAJ SASTOJAK, ne kupujte ih

Ženama se reklamiraju multivitamini puni gvožđa zbog krvne slike, i kalcijuma zbog kostiju

Objavljeno: 11:42h

Ako želite da ojačate organizam i imunitet, posebno tokom zime, možda ste kupili neki multivitamin. Ali jedna doktorka je upozorila na nešto što piše na etiketi, a što može da vas dovede u zabludu. Podvukla je i šta im najčešće nedostaje, zbog čega nemaju kompletno dejstvo koje možda "obećavaju" proizvođači.

Ponekad ćete videti da na multivitaminima piše da su posebno za žene ili za muškarce. Takav naziv upotpunjen je slikom prezgodne manekenke, ili muškarca koji puca od zdravlja, a mišići su mu nauljeni... Ali doktorka kaže da ovakva distinkcija predstavlja čist marketing a unutra se verovatno ne nalazi sve što vam treba.

"Ako uporedite takva dva multivitamina, njihov spisak sastojaka je verovatno identičan", započela je doktorka Ešli Džordan Fereira.

Lekovi
foto: Printscreen/Youtube/ BEST HOMEMADE RECIPES

"Potrebe za nutrijentima za muškarce i žene su skoro pa iste", rekla je ona a onda upozorila i na dva sastojka koja će, iz nekog razloga, često nedostajati "muškim" multivitaminima.

"Svojim klijentima muškarcima najčešće sam preporučivala da uzimaju vitamine koje nazivaju posebno napravljenim za žene. Razlog je taj što u iznenađujućem broju multivitamina za muškarce nema gvožđa i kalcijuma, ili su njihove količine drastično smanjene", rekla je ona.

"Zašto bi to neko uradio, za ime sveta? Potrebe za kalcijumom kod muškaraca i žena u uzrastu između 19 i 50 godina su identične. Oba pola zahtevaju oko 1.000 miligrama dnevno. A malo ko će uspeti da unese toliko, posebno ako ne konzumira mlečne proizvode svakog dana", rekla je ona.

Vitamin D, Vitamin, Vitamini, Kapsule, Tablete, Lekovi, Lek
foto: Profimedia

Ženama se reklamiraju multivitamini puni gvožđa zbog krvne slike, i kalcijuma zbog kostiju.

"Ali svi mi imamo kosti o kojima bi trebalo da vodimo računa, i multivitamin koji ne sadrži kalcijum ne treba kupovati", rekla je ona.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media