OVU SUVU VOĆKU UBACITE U KISELI KUPUS: Ručak će vam biti JOŠ UKUSNIJI, svima će krenuti voda na usta (RECEPT)
Podvarak, Foto: Printscreen/Youtube/ Jelajelena Petrovic

NJAMI

OVU SUVU VOĆKU UBACITE U KISELI KUPUS: Ručak će vam biti JOŠ UKUSNIJI, svima će krenuti voda na usta (RECEPT)

Kiseli kupus i suve šljive? Odlična kombinacija.

Objavljeno: 22:34h

Suve šljive su odličan "začin" mnogim slanim jelima (ne samo kupusu), jer osim mirisa jelu daju i slast. Odlične su pečene zamotane u slanini, ili pečene uz svinjsko meso ili uz piletinu ili kao u ovom slučaju uz kiseli kupus.

Ako do sada niste probali suve šljive u nekom slanom jelu, za probu stavite par komada, čisto "reda radi". Ako vam se ne dopadnu, uvek ih možete izvaditi iz jela.

Suva šljiva
foto: RINA

U zavisnosti od broja osoba za koje kuvate prilagodite količinu namirnica. Osim toga, ako je kupus kiseliji možete dodati i koju šljivu više. Stvar je u vašoj proceni, ali u svakom slučaju nemojte preterati sa šljivama da jelo ne bi bilo preslatko. Šta je potrebno?

Sastojci:

1 kg kupusa ribanca (tj. sitno isečenog kiselog kupusa),

200 g suvih šljiva bez koštica,

1 glavica crvenog luka,

1 kašikica tucane ljute paprike,

2 dl vina,

1 kašika masti (ili ulja),

biber.

Priprema:

Na masti (ili ulju) propržite sitno iseckanu glavicu luka. Dodajte kiseli kupus i pržite ga dok se malo ne zapeče, odnosno dok ne počne da dobija svetlo smeđu boju. Vodite računa o jednoj stvari: kupus se ponaša kao sunđer. Upiće svu mast ili ulje koje stavite. Da ne biste preterali sa masnoćom, kupus dinstajte na laganijoj vatri uz stalno mešanje da ne bi zagoreo.

U propržen kupus dodajte papriku, šljive, biber i zalijte vinom i vodom, promešajte i sve preručite u vatrostalnu posudi i zapecite u rerni zagrejanoj na 200°C 30-40 minuta ili dok ne procenite sami da je kupus dovoljno kuvan.

Osim toga, kao što sam već mnogo puta spominjala, jelo koje možete jesti presno nema potrebe da ga predugo kuvate. Tako je i u ovom slučaju. Dovoljno je da kupus propržite tek toliko da zamiriši - ništa više. Osim toga, ako se šljive prekuvaju od njih će se napraviti pekmez i sve će se pretvoriti u jednu bezobličnu masu ružnog izgleda.

(Espreso/Kuvarancije.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.