SVAKI SRBIN DANAS TREBA DA IMA OVO NA STOLU: Ne slavite Svetog Savu BEZ NJIH, veliki je GREH
Sveti Sava, Foto: Vikipedija / Javno vlasništvo

paŽnja

SVAKI SRBIN DANAS TREBA DA IMA OVO NA STOLU: Ne slavite Svetog Savu BEZ NJIH, veliki je GREH

Peći do blago žute boje, izvaditi i preliti mestimično slanim prelivom i vratiti još 3-5 minuta u rernu, da se lepo zarumene, a preliv osuši

Objavljeno: 09:31h

Svetosavske perece su obavezne na trpezi za Svetog Savu, a mi vam donosimo najbolji recept za njih. Sastojci: za testo 800 g brašna 20 g svežeg kvasca 1 kašičica šećera 1.5 kašičica soli 2 dl toplog mleka 3 dl tople vode 1 dl ulja za premaz 1 jaje za slani preliv 50 g brašna 20 g soli 60-70 ml vode Postupak:

1. U šolji razmutiti kvasac sa kašičicom šećera, kašikom-dve vode, i sasvim malo brašna, da se dobije meka kremasta smesa nalik rastopljenom sladoledu. Ostaviti da se kvasac "razbudi" i krene da peni i raste. 2. U posudu za mešenje sipati brašno i so, promešati, dodati nadošli kvasac, mleko, vodu i ulje. Umesiti testo, prvo varjačom, onda i rukom. Ako je jako lepljivo dodati još malo brašna. Posudu pokriti plastičnom folijom i ostaviti na sobnoj temperaturi da udvostruči zapreminu. 3. Za to vreme pripremiti slani preliv. U manjoj činiji pomešati brašno i so pa u više navrata dodavati hladnu vodu i mešati da ne ostane grudvica. Smesa treba da je osetno gušća od testa za palačinke, ali da i dalje curi sa kašičice. 4. Testo premesiti i podeliti na 10 delova, svaku oblikovati u lopticu, pokriti i ostaviti 10-ak minuta. Svaki komad razvaljati u "glistu" dugu oko 70-80 cm. Preklopiti u oblik nepotpune osmice, na mestu preseka dva puta umotati krajeve, pa krake koji vire preklopiti na gore, da se dobije oblik perece. Prevrnuti perecu na drugu stranu, da šavovi ostanu dole. 5. Poređati 5 pereca na veliki pleh od rerne, biće potrebno dva pleha. Umotane perece ostaviti još 10-ak minuta preko šporeta dok se rerna greje na 250°C. Pre pečenja perece premazati razmućenim jajetom. Peći do blago žute boje, izvaditi i preliti mestimično slanim prelivom i vratiti još 3-5 minuta u rernu, da se lepo zarumene, a preliv osuši.

(Espreso/Provereni recepti/Maja Babić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.