DODAJTE OVU VRSTU SIRA U POPARU I VIŠE JE NEĆETE SPREMATI DRUGAČIJE: Prava STARINSKA na kojoj ste SVI ODRASLI
Popara u šerpi, Foto: Printscreen/Youtube/SVET KUHINJE - KITCHEN WORLD

za doručak

DODAJTE OVU VRSTU SIRA U POPARU I VIŠE JE NEĆETE SPREMATI DRUGAČIJE: Prava STARINSKA na kojoj ste SVI ODRASLI

Starinski recept ćete svi zapisati

Objavljeno: 23:20h

Ko god da se seti detinjstva odmah mu na um padne popara.

Na tome smo svi odrasli.

Starinski recept ćete svi zapisati.

Popara
foto: Printscreen Youtube / Kuhinja Valentina Mašković

U kući imate samo stari hleb, gladni ste i voleli biste pojesti nešto toplo, slasno i ukusno za večeru. Predlažemo da napravite poparu.

Ispratite naredne korake i naučite kako da od starog hleba napravite ukusan obrok koji će voleti svi vaši ukućani, deca posebno.

U lončić ili šerpu sipajte vodu do visine nekoliko prsta. Možete staviti i više vode, sve zavisi koliku količinu popare želite da napravite. Mera od 2dl vode i 250 do 300 grama hleba (oko pola vekne hleba) je mera za jednu do dve porcije, sve zavisi koliko ste ješni.

Uključite ringlu na šporetu na srednju jačinu.

1 / 4 Foto: Printscreen Youtube / Kuhinja Valentina Mašković

Stavite lončić ili šerpu sa vodom na uključenu ringlu, kako bi se voda ugrejala.

U vodu ubacite komadić maslaca ili margarina (oko 50 grama).

U činiji izlomite hleb na komade, kao kada biste ga iskidali da nahranite ptice na ulici ili u dvorištu. Dakle, veličine kockica od po jedanog kubnog centimetra.

Kada voda provri dodati izlomljene komadiće hleba. Kada promešate smesa mora biti gusta, ali ne pregusta. Potrebno je da hleb upije vodu, da omekša. Svaki komadić, nakon što se promeša, mora biti nakvašen. S tim da smesa ne sme biti suviše retka. Tačnije, hleb ne sme upiti previše vode. Izraženo u merama, obično na 2dl vode ide oko pola vekne hleba. No, može doći do odstupanja, u zavisnosti od starosti hleba, zato je najbolje na licu mesta, postepeno dodavati šaku po šaku komadića hleba i mešati. Kada procenimo da je smesa gusta, stajemo sa dodavanjem hleba. Suštinski, čak i da napravite retku smesu, obrok ćete moći da pojedete. Isto važi i za pregustu smesu. Pitanje je samo da li volite gušće ili ređe. U svakom slučaju, tendencija je da se napravi neka sredina, jer tako obično, popara biva najukusnija.

Popara
foto: Printscreen Youtube / Kuhinja Valentina Mašković

Izlomite na komade kravlji ili ovčiji sir. Ko voli može i kozji sir. Na 2dl vode i oko 300 grama hleba, potrebno je oko 150 grama sira.

Dodajte u smesu izlomljeni sir.

Mešajte smesu dok se sir ne otopi i sjedini sa njom.

Sklonite lonac sa jelom sa ringle.

Isključite šporet.

Servirajte poparu dok je još uvek, vruća. Nemojte čekati da se ohladi. Popara se jede dok je smesa topla da se pri svakom zahvatu odvaja vruća para.

Ovladavši tehnikom pravljenja popare potpomažete ekonomičnijem raspolaganju resursa. Malo hleba, komad sira, posuda pitke vode, i to je sve što vam treba.

Želimo vam prijatan obrok!

(Espreso/Stvar ukusa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.