AKO UNESETE OVO U KUĆU NOVAC ĆE SE LEPITI ZA VAS I VAŠE BLIŽNJE: Ukućani će BITI PRESREĆNI
Predsoblje, Foto: Profimedia

obratite pažnju

AKO UNESETE OVO U KUĆU NOVAC ĆE SE LEPITI ZA VAS I VAŠE BLIŽNJE: Ukućani će BITI PRESREĆNI

Ova biljka naziva se još i drvo novca

Objavljeno:

Jedan od najpoznatijih neutralizatora negativne energije u domu su bujne zelene biljke, koje prema drevnim verovanjima, privlače energiju blagostanja i bogatstva. Prema feng šuiju, prisustvo tzv. "drvceta para" u prostoriji, pozitivno utiče na radne sposobnosti, na posao i vlasniku donosi bolju zaradu. Predstavljamo vam četiri najpoznatije biljke koje privlače novac...

Krasula (Crassula ovata) Krasula je definitivno najpoznatija i najraširenija biljka koja donosi novac. Potiče iz Južne Afrike, a naziv je dobila po listovima ovalnog oblika koji podsećaju na kovanicu novca. Spada u sukulentne biljke (listovi su mesnati i skladište vodu). Može da dostigne visinu do tri metra, premda su takvi primerci nešto ređi. Krasula cveta tokom zime pa sve do proleća i to sitnim belim cvetovima.

Drvo novca, Krasula, Biljka
foto: Printscreen Youtube/Moj svet biljaka

Zemlja u kojoj treba da bude posađena je ista kao za kaktuse i ostale sukulente - 40 posto peska 20 posto šumskog humusa, 20 posto zemlje za cveće, a ostatak sitni šljunak ili lomljena cigla. Kao većina sukulenata, zahteva zimsko mirovanje kada biljku treba zalivati sa što manje vode, 1-2 puta tokom cele zime. Temperatura u tom razdoblju ne sme da pada ispod 0, jer će se biljka smrznuti (idealna temperatura je oko 10 stepeni). Možete da je držite i u stanu na toplom, ali onda je češće zalivajte.

Pahira (Pachira Aquatica) Ova biljka naziva se još i drvo novca. Zbog atraktivnog izgleda i verovanja da donosi sreću i novac u dom, pahira je odnedavno postala vrlo popularna biljka za uzgoj u kućnim uslovima. Biljka potiče iz tropskih močvarnih područja Srednje i Južne Amerike, gde raste kao drvo koje može dostići visinu od čak 18 metara. Međutim, u kućnim uslovima njena visina kreće se od 60 cm (kao bonsai), pa do dva metra.

Pahira ima tri, pet ili više manjih stabala koja su međusobno isprepletena, te na taj način formiraju centralno stablo. Cveta nakon tri godine starosti, ali retko u zatvorenom prostoru.

Lako se održava. Voli svetla mesta, ali ne smije da bude izložena direktnom suncu. Idealna letna sobna temperatura je od 16– 24 stepena, dok zimi traži minimalnu temperatura do 14°C. Dobro ju je zalivati ustajalom vodom. Zimi je manje zalivajte, jer je tada biljka u fazi mirovanja, pa sa smanjenjem svjetlosti opada i potreba za vodom.

Biljka, Biljke
foto: Profimedia

Zlatna puzavica (Epipremnum aureum) Zlatna puzavica jedna je od najpopularnijih visećih ukrasnih biljaka. Potrebna joj je minimalna nega, a raste vrlo uspešno i brzo. Potiče iz zemalja Dalekog Istoka, a prema verovanju, takođe privlači blagostanje.

Ne podnosi dobro direktnu izloženost sunčevom svetlu, ali ne voli ni potpunu tamu. Redovno zalivanje je poželjno, ali trebalo bi da pazite da ne preterate s količinom vode – naime, zlatna puzavica ima relativno mali koren pa lako može doći do truljenja. Ova biljka ima blagotvoran učinak na ljude jer uklanja formaldehid iz vazduha čime poboljšava njegov kvalitet.

Kineski dolar
foto: Wikipedia Commons

Kineski dolar (Pilea peperomioides) Kao što joj sam naziv kaže, potiče iz Kine, ali misionari su ovu biljku proširili širom sveta, a najpopularnija je u skandinavskim zemljama. Kineski dolar uzgaja se kao sobna biljka.

Premda dolazi iz planinskih područja, neće preživeti zimu napoplju. Dakle, već u jesen trebalo bi je uneti u kuću. Voli vodu i treba je često zalivati. Takođe voli svetlost, ali nije dobro direktno je izložiti suncu.

(Espreso/Miss7)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media