POSNI TIRAMISU: Pripremite ga za doček Nove Godine, BOLJI JE OD PRAVOG
Posni tiramisu, Foto: Printscreen Youtube

njami

POSNI TIRAMISU: Pripremite ga za doček Nove Godine, BOLJI JE OD PRAVOG

Posni tiramisu će svakoga ostaviti bez teksta

Objavljeno:

Tiramisu je jedan od najpoznatijih italijanskih kolača, a njegov originalni recept se vremenom menjao i prilagodjavao ukusima. Pravi se od keksa ili patišpanja sa laganim kremom sa jajima i posut je kakaom.

Današnje verzije su jednostavnije i lakše za pripremu i ne postoji kuvanje kolača, jer se koriste piškote, maskarpone, kafa i kakao. Umesto klasične verzije isprobajte posni tiramisu koji se pravi od kore, laganog krema sa rumom, a kore se i dalje prelivaju sirupom od kafe.

Tiramisu
foto: Printscreen/Instagram/gastroglumac

Uživajte u omiljenoj poslastici i u posnoj varijanti, a odlično je posluženje za Svetog Nikolu ili Novogodišnju noć.

Sastojci:

Za koru:

  • 200 ml ulja
  • 1,5 čaša vode (jogurtska)
  • 400-450 g brašna
  • 320 g šećera
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1 kašičica vanilin šećera

Za fil:

  • 1 posni margarin
  • 200 ml posne slatke pavlake
  • 5-6 kašika šećera u prahu
  • 1 kašičica kakaoa
  • 2-3 kapi ruma

Za sirup:

  • 300 g šećera
  • 300 ml vode
  • 2 kašičice instant kafe
  • 100 ml ruma

Za glazuru:

  • 250 g čokolade za kuvanje
  • 1 kašika šećera
  • 3-4 kašike vode
    Tiramisu, Kolač, Slatkiš
    foto: Printscreen/Youtube/ The Cooking Foodie

Priprema:

Pomešajte ulje, vodu, šećer, sodu bikarbonu i vanilin šećer. Zatim sipajte brašno i umutite. Sipajte u pleh obložen pek papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 30 minuta.

Kada se kora ohladi podelite je na 2 dela. Margarin sobne temeprature penasto umutite, pa dodajte posnu slatku pavlaku i mutite. Zatim dodajte kakao, šećer u prahu i rum, pa opet sjedinite mikserom.

Šećer istopite u vodi, pa dodajte kafu i promešajte. Kada se ohladi dodajte i rum. U tepsiju stavite koru, pa prelijte sirupom, premažite filom, pa stavite drugu koru koju ćete isto premazati sirupom, pa premažite fil i poravnajte.

Pomešajte vodu i šećer, pa kada se istopi dodajte čokoladu i kuvajte, uz neprestano mešanje na umerenoj temepraturi.

Prelijte glazurom, pospite kakaom i čuvajte u frižideru.

(Espreso/Stvar ukusa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.