SRBI OVU RIBU REDOVNO JEDU ZA DORUČAK, A NE ZNAJU ŠTA UNOSE U SEBE: Sadrži 1 TOKSIN koji je OPASAN ZA SVE
Riba, Foto: Printscreen/Youtube/JelajelenaPetrovic

oprez

SRBI OVU RIBU REDOVNO JEDU ZA DORUČAK, A NE ZNAJU ŠTA UNOSE U SEBE: Sadrži 1 TOKSIN koji je OPASAN ZA SVE

Sigurno ste čuli da tunjevina nije baš zdrava, a evo da li je to stvarno tačno

Objavljeno: 23:35h

Počeo je Božićni post, a u to vreme tunjevina je verovatno obavezna na stolu. Ona je odličan izvor proteina i hranjivih supstanci koje vam pomažu da regenerišete telo.

Obično ćemo čuti kako je ona zdrava i veoma dobra po organizam, ali da li je baš tako?

Međutim, sigurno ste čuli da tunjevina nije baš zdrava. Postavlja se večito pitanje: koliko štete tunjevina iz konzerve može da nanese našem telu?

Tunjevina
foto: Profimedia

Tunjevina, kao i druge morske ribe, u sebi sadrži malu količinu žive. Svi znamo da je živa neverovanto otrovna i opasna po ljudski život. Na sreću, ribe u sebi sadrže male količine žive. Problem nastaje kada ljudi počnu da unose preveliku količinu tunjevine. Dakle, ako previše konzumirate tunjevinu postoji šansa da se otrujete živom i na taj način ugrozite sebi život. Naravno unos tunjevine mora da bude ogroman kako bi došlo do ovakvog trovanja.

Jedna konzerva tunjevine u sebi sadrži 18.11 mikrograma žive, dok ista količina Albakor tunjevine sadrži 49.53 migrograma žive.

Živa je jedan od najzastupljenijih toksina u ribljim produktima i izuzetno je štetna za sve, potogovo za žene koje planiraju trudnoću, trudnice i decu. Dozvoljen maksimalni unos žive je 1.6 µg po kilogramu telesne mase i to nedeljno!

Zapanjujući je podatak da tunjevina, u zavisnosti od vrste i mesta sabiranja u proseku sadrži oko 30 µg žive u 100 g konzerviranog proizvoda, a maksimalno može da sadrži čak i dva i po puta više. Nasuprot tome, konzervirana sardina sadrži oko 10x manje žive tj. oko 3 µg u 100 g proizvoda i taj odnos je više-manje konstantan.

Porcija tunjevine sadrži oko 75 µg vitamina K što je oko 60% preporučenog dnevnog unosa i 83% za žene dok porcija sardine sadrži svega 4.4 µg.

Zaključak je da konzervirana tunjevina u malim količinama nije opasna, međutim ako volite da jedete ribu i ograničeni ste na one iz konzerve, ipak se opredelite za sardinu.

(Espreso/Muskimagazin.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media