PASTERIZUJTE ZIMNICU NA OVAJ NAČIN: Zaboravite na LONAC PUN VODE, domaćice će biti ZAHVALNE NA TOME
Tegle, Foto: RINA

VIŠE OPCIJA

PASTERIZUJTE ZIMNICU NA OVAJ NAČIN: Zaboravite na LONAC PUN VODE, domaćice će biti ZAHVALNE NA TOME

Pasterizacija tegli je veoma važna aktivnost prilikom pripreme domaćih zimnica

Objavljeno: 18:54h

Pasterizacija je postupak izlaganja namirnica temperaturi 55-70 °C radi produženja roka trajanja.

Pasterizacijom se uništavaju bakterije, a da se pri tome bitno ne mijenja sastav, ukus i prehrambena vrijednost namirnice. Međutim svakim toplinskim tretmanom dolazi do degradativnih procesa u hrani kao što je gubitak vitamina, pigmenata i sl.

Zimnica
foto: Printscreen/Youtube/ Вкуснейшн с Lana ilanavi

Prilikom pasterizacije tegle zagrevamo na visoku temperaturu, što sprečava da se hrana kasnije pokvari. Obično se to radi u loncu čije dno je pokriveno krpom. Zatim se napuni vodom i prokuvaju se tegle 3/4 visine u vodi. Veoma je važno da tegle ne budu potpuno pod vodom i da ne dodiruju stranice.

Konvencionalna pasterizacija tegli je naravno efikasna. Međutim, nije baš zgodna. Nekada naše bake nisu imale veliki izbor, ali danas u kuhinji imamo uređaje koje možemo koristiti za pasterizaciju tegli.

Šarena salata, Zimnica
foto: Printscreen/Youtube/ Letina Kuhinja / Leta’s Kitchen

Pasterizacija tegli u rerni

Suva pasterizacija je mnogo pogodnija. Za ovo možemo koristiti rernu koja lako dostiže temperature potrebne za ubijanje mikroorganizama u našim konzervama. Postoji samo jedan uslov - ne smete stavljati foliju i gumice na teglu.

Pripremite pleh, pa na njega stavite kuhinjsku krpu kako tegle ne bi stajale direktno na njemu. Zatim zagrejte rernu na 120 stepeni. Ako stavljamo vruću zimnicu u tegle, stavite ih u prethodno zagrejanu rernu. Ako su već hladne, stavite ih u uređaj dok se već zagreva. Ovo čuva tegle od lomljenja.

Tegle u rerni se drže 30 minuta. Posle ovog vremena, međutim, ne vadimo ih odmah, već samo otvaramo vrata da se ohlade sat vremena. Posle ovog vremena, možemo ih staviti u ostavu.

(Espreso/NajŽena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.