STARINSKI RECEPT ZA BRESKVICE: Odmah će vas vratiti u DETINJSTVO, ovako naše BAKE prave POSLASTICU
Breskive, Foto: Printscreen/serpica.net

preukusno

STARINSKI RECEPT ZA BRESKVICE: Odmah će vas vratiti u DETINJSTVO, ovako naše BAKE prave POSLASTICU

Pred služenje zabosti im listiće i naređati na tacnu sa drugim sitnim kolačima

Objavljeno: 22:18h

Breskvice su jedan od onih pravih starinskih kolača koji nas nostalgično podsećaju na veštinu naših tetki i baka.

Sastojci:

Za breskvice:

2 jumbo jaja, ili 3 srednje veličine

180 gr šećera

225 ml ulja

3 kašike mleka

1 / 4 Foto: Printscreen/youtube/SherpicaRecipes

1 kesica vanilin šećera

2 kašičice praška za pecivo

3 kašike brašna

425 gr brašna

Za punjenje:

350 gr domaćeg džema od šljiva

150 ml ruma

mrvice od breskvica

Breskvice, Kolači
foto: Printscreen/serpica.net

Za farbanje:

85 ml vode (za svaku boju, i mozda malo više u zavisnosti koliko dugo držite breskvice u boju)

po želji kapi farbe za hranu

po želji ekstrakt od maline i kruške

Priprema

Žicom umutiti jaja i šećer vrlo malo pa dodati ulje koje ćete takođe umutiti dok se ne sjedini sa jajima.

U umućenu smesu dodati 3 kašike mleka i vanilin šećer pa i dalje mutiti žicom da sjedinite i na kraju dodati 2 kašičice praška za pecivo i 3 kašike brašna. Sve to sjediniti pa ostaviti u frižideru da odstoji dva sata.

Izvaditi posle dva sata pa dodati 425 gr brašna, nemojte staviti celu količinu brašna, jer dosta zavisi od veličine jaja, umešati brašno varjačom, pa istresti na pobrašnjenu radnu površinu i umesiti glatko testo.

Ako vam se lepi za prste dodati jos brašna dok ne bude fino testo koje se ne lepi za prste.

Od gotovog testa kidati loptice, a može i spravicom, koja je ustvari da se vade loptice iz dinje i lubenice, i onda su vam sve iste, dobro ih dlanovima uradite da vam budi glatke, jer ako nisu glatke, pucaće vam.

Staviti na pleh, koji ste prekrili sa papirom za pečenje i peći ih dok vam blago ne porumene na 165-170*C u zavisnosti od rerne.

Breskvice, Kolač
foto: Printscreen/Youtube

Mlake kuglice dubiti ivicom oštrog noža i stavljati ih na poslužavnik, koji ste postavili kuhinjskim papirom (takođe vam može poslužiti nožić za dubljenje).

Mrvice od kuglica pomešati sa domaćim džemom od šljiva i dodavati ruma po želji. Treba da vam se rum ošeti više od džema. Puniti kuglice, ako imate višak džema okolo, očistiti nožem. Spojiti kuglice zajedno.

Pripremiti dve posudice i u svaku sipati po 85 ml vode (možda će vam trebati i više, u zavisnosti koliko hoćete da vam boja bude jaka) dodati kašiku dve farbe za hranu i pola flašice ekstrakta od maline i kruške (ako imate breskvu stavite breskvu, ali može i drugi ekstrakt) pa zamočiti jednu stranu jednom dva puta ili tri puta.

Zamočene breskvice naređati na pleh koji ste postavili kuhinjskim papirom da se malo ocede, uradite 5-6 breskvica, pa ih onda uvaljati u sitniji šećer i ostaviti ih na poslužavnik koji ste postavili kuhinjskim papirom.

Završene breskvice prekriti čistom kuhinjskom krpom ili čaršafom pa ih ostaviti preko noći da se osuše. Pred služenje zabosti im listiće i naređati na tacnu sa drugim sitnim kolačima.

(Espreso/Najžena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media