UKISELITE KUPUS UZ MINI CAKE I TRAJAĆE VAM DO LETA: Beogradski kuvar otkrio TRIKOVE (RECEPT)
Kiseli kupus, Foto: Bakina kuhinja

zimnica

UKISELITE KUPUS UZ MINI CAKE I TRAJAĆE VAM DO LETA: Beogradski kuvar otkrio TRIKOVE (RECEPT)

Da bi se kupus ukiselio, odnosno za proces fermentacije temperatura u prostoriji bi trebalo da bude oko 20 stepeni

Objavljeno:

Slobodan Petrović je dugogodišnji profesionalni beogradski kuvar, koji nam je dao par korisnih saveta kad je najbolje vreme da se ukiseli kupus i kako da traje sve do leta a da se ne pokvari.

- Idealno vreme da se ukiseli kupus je kraj jeseni/početak zime. Da bi se kupus ukiselio, odnosno za proces fermentacije temperatura u prostoriji bi trebalo da bude oko 20 stepeni. Kada se ukiseli, temperatura treba da bude oko 10-15 stepeni, da bi se proces fermentacije zaustavi.

Slobodan je objasnio kakav treba da budu odnos kupusa i soli.

- Odnos kupusa i soli u mom slučaju je oko 3 do 3,5%. Odnosno, na 100 kg kupusa(toliko obično staje u bure od 200l) ide oko 3 do 3,5 kg soli. Nema nikakvih dodatnih začina. Kupus, so i voda.

1 / 3 Foto: Bakina kuhinja

Procedura kiseljenja kupusa:

- Kupus obično ostavim dan-dva da odstoji, da otpusti višak vode. Tada se očiste spoljni listovi, izdubi koren i ređa u burad. U izdubljeni deo se sipa so. Kada se bure napuni, zatvori se i naliva tek sutradan. Prilikom nalivanja se dodaje i preostala količina soli koja je rastopljena u vodi. Kada posle nekoliko dana kupus počne da se oseća, treba pretakati vodu. Ispuštanjem vode na ventilu izbacujemo vodu i so koja se taloži na dnu bureta. Zatim se ta voda vraća u bure. To se radi nekoliko dana svaki dan, a kasnije na 2-3 dana, pa sve ređe. Kupus treba sve vreme da je pritisnut da bi ostao pod vodom. Ako se kupus ukiseli, a temperatura u prostoriji i dalje bude previsoka, dodaje se vinobran da bi zaustavio proces fermentacije - objasnio je Slobodan za Naj ženu.

Preporuka:

- Bure treba da stoji u prostoru u kojem je odgovarajuća temperatura, a bez sunčeve svetlosti, najbolje u podrumu. Koliko treba da stoji, direktno zavisi od temperature. Ukoliko je previše hladno, više vremena treba da se fermentiše.

U kakvom buretu je najbolje kiseliti kupus?

- Koristio sam samo plastično bure, tako da ne znam da li je bolje ako je od drveta ili nekog drugog materijala. Drvo i ostali materijali prirodnog porekla su svakako zabranjeni u kuhinjama otkako je uveden HACCP standard u Srbiji.

(Espreso / Najžena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media