SRPSKI HEMIČAR UBEĐEN DA OD OVOG ULJA NEMA BOLJEG ZA KUVANJE: Srbi će se dobro zapitati ŠTA KORISTE
Ilustracija, Foto: Espreso.co.rs

zdravlje

SRPSKI HEMIČAR UBEĐEN DA OD OVOG ULJA NEMA BOLJEG ZA KUVANJE: Srbi će se dobro zapitati ŠTA KORISTE

Ako se hrana prži (što nije zdravo iz mnogo razloga i isto koliko je po mnogima i ukusnija) onda su bolja zasićenija ulja

Objavljeno:

Koliko puta ste se pitali da li je zdravije ulje ili svinjska mast? Odgovor zavisi od toga kako želite da pripremate hranu!

Prženje i dinstanje namirnica su načini pripreme hrane koji se - u pogledu temperature - potpuno razlikuju. Razlog je činjenica da - dokle god ima vode u šerpi - temperatura u njoj ne prelazi 103 stepena. Prema rečima dr Zorana Vujčića, profesora na katedri za biohemiju Hemijskog fakulteta u Beogradu, upravo to je granica koja menja sve.

"Ako se hrana prži (što nije zdravo iz mnogo razloga i isto koliko je po mnogima i ukusnija) onda su bolja zasićenija ulja – palmino, loj i svinjska mast", kazao je on.

1 / 5 Foto: Profimedia

Naravno, uvek ima prostora i za polemiku o tome kako je svinja hranjena i čuvana, jer će one debele imati u sastavu masti masne kiseline koje je čine sličnije biljnim uljima.

Zato, profesor Vujčić napominje da bi bilo najbolje kada bismo hranu jeli kuvanu, a ulja kao nosioce omega 3 masnih kiselina koristili u salati.

Napominje da su i rezultati o značaju omega 3 masnih kiselina još kontradiktorni i da se krajnja preporuka još čeka. Ono što je poznato, jeste da ne valja pržiti na hladno ceđenim uljima, jer to, po njegovim rečima, dokazano generiše kancerogena jedinjenja.

Ukupno gledano, s uljima i drugim masnoćama, ne treba preterivati. "Maslinovo ulje nije lekovito za rad srca, koliko sam ja do sada iščitao radove drugih naučnika. Naprotiv. Previše ovog ulja u svakoj salati, dovodi do viška kalorija", tvrdi Vujčić.

(Espreso / Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.