OVAJ DOKTOR SE NIJE KUPAO 5 GODINA I EVO ŠTA TVRDI: Pogledajte u kakvom je stanju (FOTO)
Doktor Džejms Hamblin, Foto: Printscreen Instagram

ludilo

OVAJ DOKTOR SE NIJE KUPAO 5 GODINA I EVO ŠTA TVRDI: Pogledajte u kakvom je stanju (FOTO)

Sve je počelo sa potrebom da se uštedi novac

Objavljeno: 12:26h

Ponekad se našalimo da često umivanje skraćuje život, ali lekar je odlučio da ode korak dalje i proveri kako nedostatak higijene po savremenim standardima utiče na zdravlje

Doktor Džejms Hamblin odrekao se sapuna i druge kozmetike i klasičnog tuširanja na pet godina. Odlučio je da proveri kako će nedostatak kupanja uticati na mikrobiom kože. Njegovi nalazi mogu biti šokantni za neke.

Dr Džejms Hamblin, 39, je predavač javnog zdravlja na Jejlskoj školi javnog zdravlja, novinar i autor bestselera. U svojoj najnovijoj knjizi "Clean: The New Science of Skin", istražuje savremena verovanja o higijeni. Pet godina se odrekao tradicionalnog tuširanja, sapuna (osim pranja ruku, koje je neophodno u njegovoj profesiji) i kozmetike koja se smatrala neophodnom. Kako sam kaže, želeo je da uštedi vreme, novac i da vidi kako će mikrobi kože reagovati na prirodnu negu.

Sve je počelo sa potrebom da se uštedi novac. Hamblin je na početku svoje karijere morao da traži uštedu, prirodno je počeo da analizira koliko novca troši na razne kozmetike, čiji je sastav izuzetno jednostavan i, nakon analize, podstiče razmišljanje o njihovoj efikasnosti. Ubrzo mu je palo više misli – kako je moguće da ih nekada ljudi uopšte nisu koristili, a vrh higijene je bila godišnja promena platnene košulje? Tako je počeo da razvija svoju hipotezu i dolazi do sve iznenađujućih zaključaka.

Knjiga, koja je rezultat njegovog eksperimenta, je izvanredna publikacija koja istražuje tajne mikrobioma ljudske kože - njenog najvećeg organa. Naša koža, kao i naša creva, dom su milijardi mikroorganizama koji su nam korisni, ali ih mi neprestano ubijamo tokom higijenskih rituala.

Prema rečima doktorke, čovečanstvo je otišlo predaleko, a većina naučenih higijenskih rituala koji bi trebalo da nam služe je sasvim štetna. Iako smo mi kao vrsta živeli hiljadama godina bez dezodoransa, odjednom ne možemo da živimo bez njega.

Hamblin naglašava da što više ispiramo svoj prirodni mikrobiom, to postajemo podložniji lošim i patogenim mikrobima , akni , alergijama ili bubuljicama. Mnogi od nas su zaključani u samodestruktivnom ciklusu: brišemo prirodnu prljavštinu, pretpostavljajući da je to najbolje za našu kožu, ali svi ovi mehanizmi još više isušuju kožu i dovode do daljih dermatoloških problema.

Zanimljivo, redovna upotreba velike količine kozmetike utiče i na to kako se telo nosi sa tzv. neprijatnim mirisom.

Nema kupanja i mirisa

Kako se njegova koža promenila usled nedostatka higijene, koju mi smatramo osnovnom? Dr Hamblin je došao do zanimljivih zaključaka. Prvo, nije se osećao kao što je očekivao u početku. Drugo, pojavio se njegov prirodan miris i, treće, otkrio je da je bio aktivniji, a nije se prekomerno znojio.

Jedno od zanimljivijih zapažanja doktora bilo je da njegovi pazusi više nisu ispuštali neprijatan miris kao kada je povremeno zaboravio da koristi dezodorans. Popravio se i ten, rešio se bubuljica, a koža više nije bila masna.

Da li da prestanemo da se kupamo?

Ne brinite, odgovor lekara je ne, on definitivno ne preporučuje svima ovako radikalan eksperiment. Po njegovom sopstvenom priznanju, to je bilo neprijatno iskustvo po mnogo čemu. Međutim, on preporučuje da proverite svoje higijenske navike.

Prema Hamblinu, bez razmišljanja smo podlegli marketingu ogromne industrije i kultu lepote, a većina kozmetike koju koristimo nije ni potrebna ni delotvorna. On takođe navodi izuzetno šokantne podatke o industriji lepote SAD. Praktično svako ko pokrene kozmetičku kompaniju može prodati bilo šta. U Evropskoj uniji je zabranjena upotreba čak 150 hemijskih sastojaka u kozmetici, u Sjedinjenim Državama ova lista je ograničena na samo 11 artikala.

Prilikom izbora kozmetike, vredi se fokusirati na vrlo jednostavne i pre svega prirodne proizvode koji su napravljeni na prirodnu negu naše kože. Neka kozmetika već sadrži informacije na etiketi o bezbednosti supstance za mikrobiom kože. Upravo on prednjači u sukobu sa mnogim patogenima koji pokušavaju da uđu u naš organizam, nemojmo se prelako odreći ove prirodne zaštite.

(Espreso/Alo; Naj žena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.