SAMO OVAKO ĆETE DOBITI SAVRŠENO LISNATO TESTO: I pekari će vam pozavideti na njemu (RECEPT)
Kroasan, Foto: Profimedia

preporuka

SAMO OVAKO ĆETE DOBITI SAVRŠENO LISNATO TESTO: I pekari će vam pozavideti na njemu (RECEPT)

Jedna od najvažnijih stvari kada je priprema lisnatog testa u pitanju je da prostorija u kojoj se testo sprema bude hladna, osim toga, važno je i da vam ruke budu dobro oprane u hladnoj vodi i dobro osušene.

Objavljeno:

Mnogi smatraju da je prilično teško da se napravi dobro, domaće lisnato testo, ipak, kao i kod svakog "teškog" recepta, i za pripremu ovog ukusnog testa postoji nekoliko trikova, a ako ih se pridržavate, sasvim je sigurno da će da vam uspe!

Jedna od najvažnijih stvari kada je priprema lisnatog testa u pitanju je da prostorija u kojoj se testo sprema bude hladna, osim toga, važno je i da vam ruke budu dobro oprane u hladnoj vodi i dobro osušene.

Prirpema testa:

Za domaće lisnato testo potrebno vam je:

-1 kg brašna

- 750 gr margarina

- 5 dl hladne vode

- 2 kafene kašičice soli

Testo
foto: Profimedia

Korak po korak do savršenog testa:

Istopite tačno 150 grama margarina i ostavite da se ohladi, ali da se ne stegne ponovo.

Izmešajte brašno i so, dodajte margarin i hladnu vodu i umesiti testo. Oblikujte testo u loptu, zasecite jedan santimetar dubine praveći krst.

Uvijte u kesu i stavite u frižider da odstoji 30 minuta. Ostalih 600 grama margarina razradite i oblikujte kvadrat debljine 2 santimetra. Vratite u frižider da se ponovo stegne. Izvadite testo iz frižidera i rastanjiti samo krajeve testa, sredinu ostavite debelu, napravite oblik cveta.

U tako napravljeno testo umotajte margarin, pa ga kao pismo preklopite. Malo rastanjite testo i vratite ga u frižider na jos 30 minuta. Kada ga izvadite, stavite ga na radnu površinu posutu brašnom i rasanjite testo u oblik pravougaonika.

Prevucite prvi kraj do sredine, pa drugi preko njega da ispadnu 3 sloja. Testo ponovo vratitte u frižider na pola sata.

Postupak ponovite još tri puta na isti način i svaki put testo držate u frižideru tačno 30 minuta. Ako pravite kiflice od ovog testa,obavezno ih pre uvijanja premažite umućenim jajetom da ne izgube oblik prilikom pečenja.

Premažite i kada napravite oblik, i pospite susamom po želji, ukoliko su slane...Oblike i filove birajte prema želji i ukusu.

Pecite na 200 stepeni oko 25 minuta.

(Espreso/BlicŽena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.