EVO KAKO SE PRAVI PRAVA VIŠNJEVAČA: Srbi su ovo jedva čekali da čuju (RECEPT)
Višnje, Foto: Printscreen/Youtube/Sherpica Recipes

rakija

EVO KAKO SE PRAVI PRAVA VIŠNJEVAČA: Srbi su ovo jedva čekali da čuju (RECEPT)

Rakiju od višanja, liker od višanja ili višnjevaču možete da spremite veoma lako.

Objavljeno:

Sve što vam je potrebno je: višnje, šećer ili med, rakija i veća tegla.

Potrebno:

500 g zrelih višanja

1 l rakije

500 g šećera ili meda

Priprema:

Zrele višnje očistite od peteljki pa ih dobro operite, zatim ih sipajte u veću teglu (recimo onu od 3 kg) pa preko njih sipajte šećer (ako želite zdraviju varijantu onda med), pa preko svega toga rakiju. Teglu zatvorite i stavite na sunčano mesto punih 40 dana.

Trešnje, Višnje, Voće
foto: RINA

S vremena na vreme promućkajte sadržaj tegle. Nakon 40 dana procedite rakiju u odgovarajuću staklenu flašu a višnje nemojte da bacite. Možete da ih očistite od koštica i koristite za kolače ili da ih jednostavno prelijete sa crnom čokoladom i poslužite gostima dobro rashlađene. Deci se ovaj desert ne poslužuje.

Ukoliko želite višnje možete i da ostavite u likeru i da ih dve – tri stavite u čašu u kojoj poslužite liker. Ukus je neverovatan. Nemojte da zanemarite ni lekovita svojstva likera od višanja.

Naime, višnje pomažu protiv nesanice jer sadrže veoma značajan antioksidans, melatonin, koji igra najvažniju ulogu kada je reč o snu. Neka istraživanja su pokazala da višnje deluju skoro kao prirodni aspirin ili ibuprofen, te da pomažu kod stanja poput gihta i artritisa.

Takođe se savetuju i u ishrani sportista, jer doprinose bržem oporavku mišića nakon treninga. Ne samo to, višnje sadrže i antikancerogeni flavonid kvercetin, zbog čega se radi na istraživanju njihove potencijalne uloge u borbi protiv raka.

Tamnocrveni plodovi višnje sadrže značajnu količinu vitamina C, važnog za imunitet i odbranu organizma od oboljenja. Sadrže i gvožđe, kalijum, cink, bakar i mangan.

(Espreso/Najžena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.