AKO STE PREŠIŠALI 30-TU, OVO MORATE ZNATI: Preti vam velika OPASNOST
Gojaznost, Foto: Profimedia

mršavljenje

AKO STE PREŠIŠALI 30-TU, OVO MORATE ZNATI: Preti vam velika OPASNOST

Gledajte da između obroka prođe pet sati, kako bi hrana stigla da se svari

Objavljeno: 16:22h

Koliko smo samo puta čuli osobu sa viškom kilograma da kaže “sa godinama se gojim, a ništa ne jedem, čak se i voda lepi za mene“?

Nije sporno da zbog promene hormona sa godinama kod žena dolazi do lakšeg dobijanja na kilaži. Međutim, to nije jedini razlog zašto smo se možda opustile i počeli da nosimo veći konfekcijski broj.

Moramo biti iskreni i reći, da je apetit taj koji doprinosi da se kilogrami nakupljaju. Naravno, stres, usporeniji način života, nego što je to bilo u mladosti, svakako jesu uzročnici ove pojave.

Tačno je da posle tridesete godine metabolizam postaje sporiji, ali isto tako istraživanja su pokazala da su to i godine kada postajemo mrzovoljniji i teže nam je da se pokrenemo.

Na metabolizam ipak možemo da utičemo, ako već na genetiku ne možemo. Potrebno je samo pokrenuti metabolizam time što ćemo koristiti aktivnosti koje brže sagorevaju masti, ali isto tako trebamo se truditi da izbegavamo, odnosno bolje upravljamo stresom, jer je dokazano da stres može usporiti metabolizam.

Kretanje će nam pomoći da što brže sagorimo masti i kalorije. Preporučuje se svakodnevna brža šetnja u trajanju od najmanje pola sata. Kretanje ne može zameniti nikakav boravak u teretani, on je poželjan ali ne i dovoljan da se metabolizam ubrza.

Kako još sebi možemo pomoći?

Dva puta nedeljno vežbajte sa tegovima. Tegovi će pomoći da telo stane na put smanjenju mišićne mase. Ali ne zaboravite na svakodnevno kretanje.

Proteini će takođe pomoći u očuvanju mišića. I znajte da proteina nema samo u mesu.

San je jako bitan za dobar metabolizam. Idite na spavanje oko 22 časa i neka to bude od 7-8 sati.

Doručkujte kako ne bi imali napade gladi tokom dana. Unošenje probiotskih namirnica poput jogurta, kupusa i slično će raditi u korist metabolizma. Zaobiđite što više šećere, tu se misli čak i na one veštačke zaslađivače. Voće je dobar izvor šećera, ali i sa njim oprezno i umereno.

Gledajte da između obroka prođe pet sati, kako bi hrana stigla da se svari.

1 / 3 Foto: Profimedia

Kontrolišite svoje emocije. Sagledajte koja emocija vas navodi da posežete za obilnim porcijama i nezdravom hranom. Suprodstavite im se i kad posegnete za čipsom, zamenite ga nekim povrćem ili čašom vode. Fizička aktivnost je odlična u otklanjanju stresa i loših emocija.

Ne zaboravite vodu. Minimum dve čaše vode za sat vremena u mnogome će pomoći da se kalorije sagorevaju.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.