FRANCUSKINJE SU ZGODNE ZAHVALJUJUĆI OVOJ ČORBI: Sa samo 2 sastojka POTPUNI JE HIT
Ilustracija, Foto: Promo

pogledajte

FRANCUSKINJE SU ZGODNE ZAHVALJUJUĆI OVOJ ČORBI: Sa samo 2 sastojka POTPUNI JE HIT

Sigurno ima sofisticiranijih recepata od onoga što trenutno kruži u Netfliksovom hitu „Emili u Parizu“. To je jednostavna čorba od praziluka koju, slično kao i sok za čišćenje, treba piti dva dana...

Objavljeno: 16:39h

Kao i ostale vrste luka, i praziluk ima prepoznatljiv i specifičan miris, ali je od svih vrsta luka najblaži po ukusu, nije ljut i ne uzrokuje suzenje očiju. Po nutritivnom sastavu sličan je svojim rođacima, ali nešto višeg sadržaja belančevina, beta-karotena i vitamina C. Sirovi praziluk odličan je izvor mangana, a dobar izvor gvožđa, folne kiseline, vitamina C i B6.

Osim što je prepun hranjivih materija, praziluk ima blagi diuretski efekat. I najbolje od svega: čorba koju vam predlažemo ne samo da se priprema super brzo, nego joj treba samo dva sastojka!

Praziluk je bogat izvor vitamina C

Sastojci za jednu osobu za dva dana:

* 1 kg praziluka

* voda

* začini po želji

Priprema:

1 / 3 Foto: Printscreen/Youtube/BEST HOMEMADE RECIPES

Dobro očistite i operite praziluk. Odsecite zelene krajeve sa belog dela praziluka. Za čorbu se koristi samo beli deo praziluka, a preostali zeleni se može koristiti u druge svrhe, npr. za bujon. Grubo naseckajte praziluk, stavite u veću šerpu i sipajte vodu. Kuvajte poklopljeno do 30 minuta. Tečnost se sada može puniti u flaše.

U zavisnosti od ukusa čorba se može zagrejati ili piti na sobnoj temperaturi. U idealnom slučaju konzumirajte oko šolju svaka dva do tri sata. Kuvani praziluk možete jesti i kao obrok tokom detoks vikenda: za to ga začinite s malo maslinovog ulja, soka od limuna, soli i bibera i po potrebi s malo naseckanog perušuna.

Ako vam ova čorba od praziluka i vode deluje suviše radikalno, predlažemo vam krem čorbu od praziluka, celera i krompira, takođe vrlo zdravu.

Praziluk je česta namirnica u mnogobrojnim varivima, pitama, supama, složencima, salatama

Gusta čorba od celera i praziluka

Sastojci: veća glavica celera, crni luk, pola praziluka, veći krompir, so, biber, 2 dl kisele pavlake, 2 žumanca, oko 1,5 dl vode, peršun, malo limunovog soka po želji.

Priprema: Na malo ulja propržite sitno cekani crni luk i beli deo praziluka. Celer oljuštite i iseckajte na sitne kockice, pa propržite zajedno sa lukom. Dodajte kockice krompira, pa sipajte oko 1,5 l tople vode i sve kuvajte oko pola sata. Čorbicu procedite, kuvano povrće ispasirajte viljuškom ili štapnim mikserom, pa sve ponovo sjedinite. Pomešajte žumanca sa kiselom pavlakom (ovaj deo možete i da preskočite), pa sve sipajte u čorbicu. Na kraju pospite seckanim peršunom.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.