OVAJ SPECIJALITET STROGO IZBEGAVAJTE GDE GOD DA STE: Kažu da je pun OTROVA!
Losos, Foto: printscreen/youtube

svaetuje se oprez

OVAJ SPECIJALITET STROGO IZBEGAVAJTE GDE GOD DA STE: Kažu da je pun OTROVA!

Zbog svoje nutritivne vrednosti, stručnjaci ističu da divlji losos čudesnom hranjiv, dok za njegovog "pitomog" rođaka i nemaju mnogo pohvala

Objavljeno: 16:24h

Iako je divlji losos prepun hranljivih materija kao što su omega-3 masne kiseline, proteini, vitamin D, B12, selen, B6, magnezijum i još mnogo čega, stručnjaci ističu da praktično nema ugljenih hidrata.

Populacija lososa, posebno u regionima poput Japana, Kalifornije, Oregona, Vašingtona i jugoistočne Rusije, stalno se smanjivala tokom godina jer putevi, infrastruktura i ispunjena močvarna područja uništavaju ili im oduzimaju stanište. U područjima poput severoistočne Rusije, Britanske Kolumbije i Aljaske, lososa ima u izobilju. Međutim, njihovo stanovništvo i dalje pati od prevelike žetve. Da bi zadovoljile tržišnu potražnju za lososom, preduzeća su počela da ga uzgajaju.

1 / 3 Foto: Printscreen/Instagram

Međutim, stručnjaci su nedavno počeli da govore da uzgojeni losos i nije toliko nutritivno vredan kao njegov divlji "rođak".

Tokom snimanja dokumentarnog filma "Fillet-Oh-Fish" autora Nikolasa Danijelsa, otkriveno je da farme lososa u norveškim fjordovima sadrže oko 50 stopa otpada, koji uključuje bakterije, pesticide i lekove.

- Zbog intenzivnog uzgoja i globalnog zagađenja, meso ribe koju jedemo pretvorilo se u "smrtonosni hemijski koktel" - ističe produkcijski tim dokumentarca, a dr Džozef Merkola se složio s tim mišljenjem.

- Današnje ribarstvo suočeno je sa nizom ozbiljnih problema, od prelovljavanja do hemijskog zagađenja i genetskih mutacija zbog toksične izloženosti - tvrdi doktor Merkola.

Mo Salman, stručnjak sa Državnog univerziteta u Koloradu za veterinarske nauke i epidemiologiju, slaže se s tim i izjavljuje da bi opsežne prakse uzgoja u vodi trebale uzeti u obzir ekološke i druge biološke faktore kako bi se izbjegli negativni uticaji. Možda je loša praksa nekih vodenih farmi ta koja čini losos iz uzgoja otrovnim, prenosi "Nspirement".

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.