RIBA KOJU MNOGI KUPUJU U SRBIJI MOŽE BITI VRLO OPASNA: Jedino ovako je trebate konzumirati
Foto: Printscreen/Youtube/Pancevo RTV

budite oprezni

RIBA KOJU MNOGI KUPUJU U SRBIJI MOŽE BITI VRLO OPASNA: Jedino ovako je trebate konzumirati

Veoma je važno pravilno pripremati i čuvati ribu kako bi se smanjio rizik od unosa parazita koji mogu da budu prisutni u ovoj namirnici. Među najčešćim infekcijama izazvanim ovim parazitima nalaze se opistorhijaza, anisakidoza, difilobotrijaza

Objavljeno:

Decembar je period Božićnjeg posta i posnih slava kada brojna domaćinstva u Srbiji kupuju ribu. Najveći postotak rečne ribe dolazi sa velikih šaranskih ribnjaka koji su ujedno i delovi lovišta.

Na ovim ribnjacima, koji su izuzetno vredna staništa ptica močvarica, decenijama se love ptice poput liski, pataka i gusaka. Na njih se puca olovnom sačmom koja potom dospeva u vodu i okolno zemljište. Jednom kada se nađe u vodi, olovo lako ulazi u lanac ishrane i dospeva u riblja tkiva.

Međutim, stručnjaci upozoravaju na neke prikrivene opasnosti koje se nalaze u ovim namirnicama, a koje mogu izazvati infekcije i ozbiljne zdravstvene probleme.

Veoma je važno pravilno pripremati i čuvati ribu kako bi se smanjio rizik od unosa parazita koji mogu da budu prisutni u ovoj namirnici. Među najčešćim infekcijama izazvanim ovim parazitima nalaze se opistorhijaza, anisakidoza, difilobotrijaza...

Riba
foto: Printscreen/Youtube/ Serpica Recepti

Ove parazitske bolesti nanose ozbiljnu štetu zdravlju, a prilično često se dešava da prerastu u hronične pa da izazovu teške komplikacije koje vode u invaliditet. Nije isključeno ni da dođe do smrtnog ishoda.

Pravilna termička obrada će pomoći da se spreči razvoj bolesti, a ove ribe nikako ne bi trebalo konzumirati sirove. I takođe, veoma je važno kupovati je od proverenih i sertifikovanih prodavaca koji imaju svu potrebnu dokumentaciju za prodaju svoje "robe".

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.