AKO IMATE OVIH 5 SIMPTOMA, U OPASNOSTI STE, TELO SE MUČI! Deluju bezazleno, a signal su TROVANJA!
Trovanje, Foto: Profimedia

OBRATITE PAŽNJU

AKO IMATE OVIH 5 SIMPTOMA, U OPASNOSTI STE, TELO SE MUČI! Deluju bezazleno, a signal su TROVANJA!

Lekari uglavnom upozoravaju na nedostak vitamina D, bilo zato što nismo izloženi suncu ili ga ne unosimo preko dodataka ishrani, ali veliki rizik po zdravlje predstavlja i ako se pretera sa količinom

Objavljeno:

Intoksikacija ili "trovanje" vitaminom D nastaje kada njegov nivo u krvi pređe 150 ng/ml, najčešće se javlja kada osoba godinama (bez konsultacije sa lekarima) uzima suplemente ovog vitamina, ne proveravajući njegov nivo u krvi.

Vitamin D je izuzetno koristan za ljudski organizam, pomaže apsorpciju kalcijuma koja utiče na jačanje kostiju i zuba, održava zdravlja srca, poboljšava funkcije ćelija, a možda najvažniji efekat u doba pandemije jeste što osnažuje imunitet. Ovaj vitamin naše telo može da dobije prirodnim putem, tako što se apsorbuje iz sunca, ima ga u određenoj hrani, ali najrasprostranjeniji način unosa jeste putem suplemenata.

Lekari uglavnom upozoravaju na nedostak vitamina D, bilo zato što nismo izloženi suncu ili ga ne unosimo preko dodataka ishrani, ali veliki rizik po zdravlje predstavlja i ako se pretera sa količinom, ako se desi "trovanje" vitaminom D.

Vitamin D se skladišti u telesnoj masti i potrebno je nekoliko meseci da se izbaci iz tela, čak i nakon prestanka uzimanja suplemenata. Toksični efekat vitamina javlja se kada nivo u krvi pređe 150 ng/ml, a to se uglavnom dešava kada osoba prekomerno koristi suplemente. Do takvog "trovanja" vitaminom D ne može doći samo zbog ishrane ili izlaganja sunčevoj svetlosti.

Kako da znate da ste preterali sa unosom ovog vitamina? Naučnici su otkrili pet glavnih znakova "trovanja":

1. Učestalo mokrenje

Kada nivo vitamina D naglo poraste, povećava se i koncentracija kalcijuma u krvi - telo pokušava da se oslobodi viška preko urina.

2. Poremećaji u probavi

Proliv, zatvor, bol u stomaku i mučnina često se javljaju kada osoba pati od intolerancije na hranu ili sindroma iritabilnog creva. Međutim, to takođe može biti znak predoziranja kalcijumom uzrokovanog viškom vitamina D.

3. Opšta slabost

Vrtoglavica, konfuzija, umor su dodatni simptomi hiperkalcemije koja se razvija kao posledica toksičnosti vitamina D.

4. Krtost kostiju

Sunčev vitamin, koji je usko povezan sa poboljšanjem zdravlja kostiju, takođe može negativno da utiče na gustinu i snagu kostiju kada se konzumira u većim količinama.

5. Oštećenje bubrega

Bubrežni kamenci i povrede bubrega mogu se javiti kada nivo vitamina D u krvi naglo poraste. Takođe je povezan sa predoziranjem kalcijumom.

(Espreso / Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.