KAKO PREPOZNATI SIMPTOME UPALE JAJNIKA: Karakteristična je za žene MLAĐE od 25 godina!
Ilustracija, Foto: Profimedia

ZDRAVLJE

KAKO PREPOZNATI SIMPTOME UPALE JAJNIKA: Karakteristična je za žene MLAĐE od 25 godina!

Ukoliko vaš ginekolog ustanovi da imate upalu jajnika, preporučiće vam mirovanje i lečenje, koje se uglavnom zasniva na antibioticima i analgeticima

Objavljeno: 19:06h

Upala jajnika je veoma česta pojava kod žena. Uglavnom je u pitanju bakterijska infekcija koja zahvata područje jajnika i materice. U normalnom stanju, to je predeo koji ne sadrži patogene organizme. Međutim, u posebnim uslovima kao što su dug boravak na hladnoći, sedenje na hladnom i slično, upalni proces može spontano da se razvije.

Upalu mogu prouzrokovati i mikroorganizmi koji se prenose polnim putem. Upala jajnika najčešća je kod žena do 25 godina starosti. Ona može biti veoma bolna i neprijatna, zbog čega je potrebno što pre otići kod lekara i dobiti adekvatnu terapiju.

Kako da prepoznate simptome upale jajnika?

U simptome upale jajnika ubrajaju se:

1. Bol u stomaku

2. Bol u karlici

3. Pojačan sekret

4. Bolan polni odnos

5. Povišena telesna temperatura

6. Mučnina i povraćanje

Kako se leči upala jajnika?

Da bi ginekolog pristupio lečenju upale jajnika, potrebno je najpre uspostaviti sigurnu dijagnozu na osnovu anamneze, kliničke slike, laboratorijskih analiza, ginekološkog pregleda i laparoskopije.

Ukoliko vaš ginekolog ustanovi da imate upalu jajnika, preporučiće vam mirovanje i lečenje, koje se uglavnom zasniva na antibioticima i analgeticima.

Koja je prevencija upale jajnika?

Zaštitićete se od eventualne upale jajnika ukoliko budete savesno vodili računa o svom reproduktivnom zdravlju. Osim brige o ličnoj higijeni, pod tim se podrazumeva i izbegavanje rizičnih seksualnih kontakata, jer upravo upalu mogu da prouzrokuju i mikroorganizmi prenosivi polnim putem.

Bonus video:

01:34

ESPRESO U POSETI NAJLEPŠEM MESTU U SRBIJI: Legenda kaže da je na dnu Krupajskog vrela sakriveno BLAGO!

(Espreso/bebac.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.