REVOLUCIONARNO: Naučnici misle da će moći da izleče RAK PROSTATE za nedelju dana?!
Ilustracija, Foto: Profimedia

VELIKA STVAR

REVOLUCIONARNO: Naučnici misle da će moći da izleče RAK PROSTATE za nedelju dana?!

Klinički testovi počinju u Londonu

Objavljeno:

Muškarcima sa rakom prostate nove terapije mogle bi da izleče bolest za nedelju dana, korišćenjem novih, jačih doza precizne radioterapije, veruju naučnici.

Ispitivanja će ove nedelje početi u londonskoj Kraljevskoj bolnici Mardsen, kako bi se procenilo da li je bezbedno da se procedura radikalno ubrza.

Trenutno muškarci koji dobiju rak prostate obično primaju 20 terapija u toku meseca.

Ali naučnici sada veruju da bi skraćivanje terapije na samo dve ultra-jake doze, u toku dve ili samo jedne nedelje, moglo da da prave rezultate.

Ovo ispitivanje je prvo na svetu u kojem će se ispitati dugoročni ishodi ove vrste "koncentrisane" terapije, kad se uporedi sa standardnim tretmanom.

Rak prostate je jedan od češćih kancera kod muškaraca, i šansa za preživljavanje, ako se bolest otkrije u ranijoj fazi, je oko 80 odsto.

Dr Alison Tri, klinički onkolog u bolnici Mardsen i na Institutu za istraživanje raka u Londonu (ICR), rekla je za Sandej tajms da bi u budućnosti moglo da se desi da muškarci "dođu na terapiju, izleče se, izađu i nastave sa svojim životima kao da rak nikad nije ni postojao".

Prošlog meseca je isti tim naučnika objavio rezultate istraživanja koji su pokazali da broj sesija može da se smanji na samo 5, sa minimalnim posledicama.

Ovo istraživanje je utvrdilo da, dve godine posle terapije, skoro 90 odsto pacijenata oseća samo manje posledice, dok čak 99 odsto nije imalo ozbiljnije posledice, što znači da se skraćena terapija može primenjivati bez rizika od dugoročne štete od trovanja.

Glavni istraživač, dr Nikolas van As, medicinski direktor i onkolog u bolnici Mardsen, rekao je da su fokusirani na razvijanje pametnijih, boljih i humanijih tretmana za pacijente, kako bi se oni poštedeli čestih poseta bolnici i kako bi im se omogućilo da što pre nastave sa svojim životima.

Specijalisti su danas u stanju da smanje broj radioterapija, pošto je ova metoda lečenja postala mnogo preciznija u poslednjih par godina, i da je sada mnogo manje rizika od oštećenja zdravog tkiva, pa jače doze mogu da se primene.

Naučnici takođe misle da bi davanje jačih doza odjednom moglo da bude dosta učinkovitije u borbi protiv raka. Kažu da su shvatili da ovakav napad na tumore sa jakim dozama može efikasnije da zaustavi bolest nego upotreba više slabijih doza.

- Kad sam počela pre 15 godina, koristili smo osnovnu radioterapiju, gde smo tretirali velike, kvadratne površine tela. Danas smo mnogo precizniji, i ne zahvatamo zdravo tkivo - rekla je dr Tri.

Rak prostate je jedan od najčešćih rakova kod muškaraca, a najčešće se javlja posle 75 godine života. Češće se javlja kog gojaznih muškaraca.

Bonus video:

04:50

ADRENALIN NA VRHUNCU TOKOM LETA MOTORNIM ZMAJEM! Aero-klub u Ćupriji vam pruža NEPONOVLJIV DOŽIVLJAJ!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.