SIMPTOMI UPALE PLUĆA SLIČNI KORONI! Lekari objašnjavaju kako da ih razlikujete i ko je NAJUGROŽENIJI!
Lekar, Foto: Profimedia

dobro pazite

SIMPTOMI UPALE PLUĆA SLIČNI KORONI! Lekari objašnjavaju kako da ih razlikujete i ko je NAJUGROŽENIJI!

Ako primjećujete bilo kakve simptome, poput temperature, groznice, kašlja ili boli u plućima, odmah se obratite lekaru

Objavljeno: 08:59h

Glavni simptomi upale pluća su obično jednaki – poteškoće s disanjem, bol u grudima, kašalj i temperatura. Ali, postoji nekoliko uzročnika ove bolesti.

Upala pluća ili pneumonija je akutna, infektivna upala plućnog parenhima koja zahvata alveolne prostore i intersticijum (prostor između alveola) pluća. "U Hrvatskoj se godišnje registuje oko 50 do 60 hiljada obolelih od pneumonije, a oko 10 hiljada se hospitalizuje. Više od 90% svih smrti od pneumonije odnosi se na stariju populaciju”, potvrđuje dr., spec. pneumoftiziologije Alma Rožman, iz Poliklinike za bolesti disajnih puteva. Najrizičnijim skupinama smatraju se vrlo mala deca s još nepotpuno razvijenim obrambenim sistemom, te uopšteno osobe sa hroničnim bolestima i oštećenjima imuno sistema, dok kod osoba starijih od 65 godina je pneumonija izrazito teška, a često i smrtonosna.

Kašljete, kijete, smrčete... 8 simptoma koji mogu otkriti da se ne radi samo o običnoj prehladi

Svatko može oboleti od upale pluća, a rizični faktori uključuju:

• Godine starosti – ako ste mlađi od 5 godina i stariji od 65 • Pušači cigareta • Nedavno preboljene respiratorne infekcije • Hronične plućne bolesti • Druge bolesti poput upale pluća, bolesti srca, jetre ili dijabetesa • Slab imunološki sistem

Stručnjaci u nastavku pojašnjavaju koji su glavni uzročnici upale pluća:

1. BAKTERIJA

Bakterijska upala pluća je često uzrokovana bakterijom Streptococcus pneumoniae, koja živi u gornjem disajnom sistemu i najčešći je uzrok upale pluća. Može se razviti kao komplikacija virusne infekcije, prehlade i gripe.

"Mislilo se kako su pluća sterilno okruženje, bez bakterija, a sada znamo da to nije istina i da su pluća naseljena bakterijama koje su bezopasne u normalnim okolnostima“, pojasnio je dr. Marc A. Sala, pulmolog. Ponekad virusna oboljenja mogu poremetiti balans bakterija u plućima i tako dovesti do upale pluća.

Dok je Streptococcus pneumoniae glavni razlog bakterijske upale pluća, postoje još neke bakterije koje mogu biti uzročnici:

Legionella pneumophila (upala pluća uzrokovana ovom bakterijom se često naziva i Legionarska bolest)

Mycoplasma pneumoniae

Chlamydia pneumoniae

Haemophilus influenzae

Ovakva se upala pluća često leči antibioticima, ali u ozbiljnijim situacijama pacijentu se mogu dati dodatni tretmani.

2. VIRUSI

Puno je virusa koji mogu biti odgovorni za razvoj upale pluća, a tu je Respiratorni sincicijski virus kao najčešći uzročnik bolesti kod dece, ali virus gripa i SARS-CoV-2, virus koji uzrokuje COVID-19, su glavni kada su u pitanju odrasli ljudi.

"Tipični način da se razvije bolest jeste izloženosti kapljicama koje sadrže virus nekoga ko ima infekciju, a rezultat je upala i imunološki odgovor“, dodaje dr. Sala. Lečenje virusne upale pluća obično uključuje antivirusnu tretman ili remdesivir, Dr. Casciari dodaje. Baš kao i kod bakterijske upale pluća, ako se radi o ozbiljnom slučaju, onda osoba može trebati i pomoć pri disanju putem kiseonika. Postoje i neke vakcine koja mogu smanjiti mogućnost zaraze.

3. GLJIVICE

Gljivična upala pluća je potencijalno opasnost za osobe koje imaju kronične komplikacije ili oslabljen imunološki sistem, dodaje Nicola Hana, pulmolog te dodaje kako ne vidi često ovo stanje kod osoba koje imaju zdrav imunološki sustav. Ali osobe koje imaju dijabetes, AIDS ili rak mogu biti u rizičnoj skupini.

"U većini slučajeva gljivična upala pluća nije opasnost za većinu ljudi“, dodaje dr. Sala. Gljivična infekcija najčešće povezana s upalom pluća uključuje:

Pneumocystis pneumonia (PCP) je posebno opasan oblik upale pluća uzrokovana gljivicama Pneumocystis jiroveci

Groznica doline, uzrokovana gljivicom Coccidioides

Histoplasma, uzrokovana gljivicom Histoplasma

Kriptokokoza, uzrokovana gljivicom Cryptococcus gattii

Ove vrste upale pluća se dogode kada osoba udahne spore gljivica, a najčešće se leče lekovima protiv gljivica.

Ako primjećujete bilo kakve simptome, poput temperature, groznice, kašlja ili boli u plućima, odmah se obratite lekaru.

(Espreso/Vecerni.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.