Da li presecanje pupčane vrpce izaziva BOL MAMI I BEBI? Imamo ODGOVOR!
Ilustracija, Foto: Profimedia

evo odgovora

Da li presecanje pupčane vrpce izaziva BOL MAMI I BEBI? Imamo ODGOVOR!

Ako se po prvi put porađate, verovatno imate bezbroj pitanja u glavi koje vas muče

Objavljeno: 18:57h

Sigurno je da porođaj nije lak i da porodilje trpe velike bolove.

Samim tim i bol koji mama oseća stvara veliku količinu stresa i samoj bebi.

Porođaj predstavlja neizmerno lep događaj, a beba tada potpuno menja sredinu i način života, počinje nešto novo i drugačije za nju.

Ako se po prvi put porađate, verovatno imate bezbroj pitanja u glavi koje vas muče.

Često trudnice nemaju nikoga oko sebe koga bi mogle da pitaju za savet kako bi im porođaj bio lakši. U tom slučaju postoje školice namenjenje za buduće mame gde možete naučiti kako pravilno da se pripremite za porođaj, kao i sve ono što vas čeka nakon što se beba rodi.

Porođaj dodatno može biti stresan za mame koje su po prvi put trudne zato što nisu sigurne šta se u kom momentu dešava, kao i koji je sled događaja pri porođaju. Jedno od pitanja koje muči buduće mame jeste da li presecanje pupčane vrpce izaziva bol i ako je odgovor potvrdan, da li to boli majku ili bebu?

Mama i beba su povezane pupčanom, vrpcom, a nakon porođaja se ona mora preseći.

Stručnjaci ističu da presecanje pupčane vrpce nimalo ne boli iz razloga što u pupčanoj vrpci nema nervnih završetaka – baš poput kose.

Većina majki kaže da nisu osetile bol prilikom presecanja pupčane vrpce. Ipak, ima i onih koje su konstatovale da ih je bolelo.

Stručnjaci naglašavaju da je u pitanju fantomski bol jer je zbog nedostataka nervnijh zavšretaka nemoguće osetiti ikakve senzacije. Mnogi kažu da posredi može bizi i emocionalni bol jer po prvi put dolazi do razdvajanja mame i bebe koje su bile vezane prethodnih devet meseci.

(Espreso/Objektiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.