OVO JE NAJZDRAVIJI POLOŽAJ ZA SPAVANJE: Retko ko bi POGODIO, a itekako je bitan
Ilustracija, Foto: Printscreen

važno

OVO JE NAJZDRAVIJI POLOŽAJ ZA SPAVANJE: Retko ko bi POGODIO, a itekako je bitan

Položaj u kojem spavaš ima uticaj na tvoju probavu i kako se tvoje telo nosi s bolovima. Kad vežbaš u teretani ili prakticiraš jogu u nekom studiju, pažnju pridaješ načinu na koji izvodiš vežbe kako bi izbegla povrede. Isto bi trebalo vredeti i za tvoj san

Objavljeno:

Položaj u kojem spavaš važan je za tvoje zdravlje jer utiče na sve, od mozga do creva. Već znaš da nedovoljno sna utiče na tvoju količinu energije, ali ako spavaš preporučenih sedam do osam sati, a budiš se umorna, možda bi trebala preispitati što tačno radiš svome telu tokom spavanja.

Izbegavaj spavanje na stomaku

Spavanja na stomaku nikad se ne savetuje jer ne podržava prirodnu krivulju kkičme, što dovodi do preopterećenja. To stvara pritisak na zglobove i mišiće što može dovesti do boli, ukočenosti i osećaja trnaca.

"Prisiljavamo svoj vrat da bude u rotirajućem, zatvorenom, čvrstom položaju, što takođe ugrožava disanje i cirkulaciju", rekla je fizioterapeutkinja Vivian Eisenstadt.

Spavanje na stomaku može biti korisno za one koji hrču jer pomaže u održavanju dišnih puteva otvorenima. Međutim, glava okrenuta u jednu stranu dugo vremena može dovesti do bolova. Ovu pozicija takođe trebaju izbegavati oni koji pate od bolova u vratu ili leđima.

Spavanje na levoj strani je najzdravije

Spavanje na levom boku ima najviše stručne i naučne potpore za zdravlje. Iako naša tela izgledaju uglavnom simetrično, naš položaj organa čini nas asimetričnima iznutra. Položaj u kojem spavaš utiče na to kako tvoja creva rade.

Savet za spavanje na levoj strani: Počni sa spavanjem na levoj strani kako bi sprečila žgaravicu i dopustila gravitaciji da pokrene tvoja creva. Izmenjuj strane ako te rame boli. Postavi čvrsti jastuk između kolena i zagrli ga kako bi poduprla kičmu.

Prednosti spavanja na boku

Poboljšava probavu: kako gravitacija utiče na rad creva, tako otpad tvoje telo brže napušta.

Smanjuje žgaravicu: ova teorija dolazi iz ayurvedskih načela, ali i suvremena istraživanja takođe podupiru ovu teoriju. Studija iz 2010. godina pronašla je vezu između spavanja na desnoj strani i povećanih slučajeva žgaravica nego kad je osoba spavala na levoj strani. Istraživači smatraju da tokom ležanja na leevoj strani, želudac i njegovi želučani sokovi ostaju niži od jednjaka dok spavamo što sprečava žgaravicu.

Potiče zdravlje mozga: u poređenju sa spavanjem na leđima ili stomaku, spavanje na levoj ili desnoj strani pomaže tvome telo da izbaci intersticijski otpad iz mozga, a to može smanjiti rizik od razvoja Alzheimerove bolesti, Parkinsonove bolesti i drugih neuroloških bolesti.

Smanjuje hrkanje: spavanje na boku zadržava tvoj jezik od blokiranja dišnih puteva.

Potencijalni nedostatci spavanja na boku

Bol u ramenu:

možda će biti dovoljno da se prebaciš na drugi bok, ali ako se bol u ramenu nastavi, pronađi novi položaj za spavanje.

Bol u vilici: ako imaš stisnutu vilicu, pritisak na nju dok spavaš na strani može ti stvoriti bolove.

Uputstva za spavanje na boku

Mnogi od nas preferišu spavanje na boku, a studija iz 2017. godine zaključuje da potrošimo više od polovine našeg vremena u krevetu u položaju na boku ili u položaju fetusa. Ako si spavač na boku, verovatno ćeš se pomicati tokom noći. Samo pokušaj krenuti s levom stranom kako bi pokrenula creva.

(Espreso/ Miss7Zdrava)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.