8 NAČINA DA KAŽETE ZBOGOM BORAMA I LINIJAMA TOKOM SPAVANJA: Reči dermatologa će vas osvestiti
Foto: Profimedia

savet

8 NAČINA DA KAŽETE ZBOGOM BORAMA I LINIJAMA TOKOM SPAVANJA: Reči dermatologa će vas osvestiti

Obavezno pre spavanja operite celo lice jer spavanje sa šminkom može naneti štetu vašoj koži, što dovodi do akni, alergija i infekcija. Spavanje sa strane ili na licu, osim pojave bora može dovesti do gubitka volumena

Objavljeno:

Svako jutro kada se dignemo vodimo brigu o našoj koži, ali kako brinemo ujutro tako je bitno voditi brigu o njoj i prije spavanja.

- Noć je najbolje vreme za odmor i saniranje oštećenja koja nastaju na koži tokom dana kao posledica ekoloških i drugih stresora - kaže dr. Joshua Zeichner, dermatolog iz New Yorka.

Evo što sve treba napraviti kako bi vam se koža oporavljala dok spavate:

1. Obavite pravilno čišćenje

Obavezno operite celo lice jer spavanje sa šminkom može naneti štetu vašoj koži, što dovodi do akni, alergija, infekcija i slično.

- Morate biti sigurni da vam je lice očišćeno od šminke, ulja, zagađenja i nečistoća - kaže dermatolog Wendy E. Roberts.

Trik je u korištenju nežnog, ali hidratantnog sredstva za čišćenje koji će osigurati pravilno čišćenje.

2. Ne zaboravite hidrataciju

Prema rečima stručnjaka, nivo hidratacije kože opada u večernjim satima, što je optimalno vreme za nakupljanje vlage.

- To je posebno stinito ako imate suhu kožu. Odlučite se za bogatu hidratantnu kremu prepunu lipida i ceramida jer će se oni jako upiti u čistu i osetljivu kožu - kaže dr. Roberts.

3. Dodatna hidratacija

Za dodatnu hidrataciju i učinak protiv starenja u vašu rutinu uvedite serum s retinolom kojeg ćete koristiti tri do četiri puta nedeljno.

Osim seruma, ne zaboravite na piling kojeg morate raditi i korištenje hidratantnih maski. Uvijek birajte sastojke koje vaša koža voli i koji potiču mladost.

4. Pazite i na kosu

Kao što morate ići spavati s čistom kožom tako stručnjaci savetuju da ne idete u krevet s previše masnom i prljavom kosom. Ako se dogodi da s takvom kosom i odete spavati oni preporučuju da je držite podalje od lica.

- Ako ste skloni aknama, moraćete posebno obratiti pažnju na ulja za kosu i proizvode koje koristite kako ne biste ostavljali viška proizvoda na svom jastuku. To ne mora značiti da ne možete spavati s maskom za kosu ili regeneratorom za kosu. Ali idealno bi bilo da spavate s ručnikom ili kapom za tuširanje - savetuje Roberts.

5. Promenite svoj položaj

Određene pozicije mogu ubrzati starenje i uzrokovati pojavu bora.

- S obzirom na starenje kože, najbolji način za spavanje je na leđima. Tako vam se neće koža lici presavijati - kaže Roberts.

Spavanje sa strane ili na licu osim pojave bora može dovesti do gubitka volumena kože.

6. Promenite posteljinu

Kao najbolja posteljina smatra se satenska, svilena posteljina, posebno za one s osetljivom kožom ili kožom sklonom ekcemu. Osim toga, vrlo je bitno što češće menjati posteljinu zbog bakterija i nečistoća.

7. Sveži zrak

Što se tiče vaše kože, neka vaša soba i temperatura u sobi bude hladnija.

- Ne samo da vam može pomoći da bolje spavate, već i vrućina može dovesti do svrbeža, znoja i nečistoća. Osvezivač zraka takođe može biti od pomoći za suvu kožu i kožu sklonu ekcemima - govori Roberts.

8. San

Za kraj, ali svakako ne najmanje važno, pobrinite se da spavate dovoljno. Naš se metabolizam usporava dok spavamo, dopuštajući telu da usmeri svu svoju energiju na ozdravljenje, piše Real Simple

(Espreso, 24 sata)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.