OBAVEZNO GA UVRSTITE U ISHRANU: Moćna superhrana od koje ćete imati samo BLAGODATI
Foto: Profimedia

BOGATO

OBAVEZNO GA UVRSTITE U ISHRANU: Moćna superhrana od koje ćete imati samo BLAGODATI

ooPostotak esencijalne omega-3 masne kiseline alfa-linolenske kiseline (ALA) koja se nalazi u lanenom semenu najveći je od bilo kojeg biljnog izvora, što ga čini prilično superzvezdom-uprkos svojoj maloj veličini

Objavljeno: 14:47h

Mnogo više od delikatnog preliva za posipanje po zobenoj kaši ili šarenoj zdjeli od acaija, laneno se seme pokazalo snažnom hranom, prepuno zaštitnih sastojaka i dobrobiti za srce. I iako vam se mogu činiti kao male semenke, ne dopustite da vas zavara mala veličina: laneno seme prepuno je značajnih vitamina i hranjivih tvari poput biljnih vlakana, belančevina i masnih kiselina. Zapravo, postotak esencijalne omega-3 masne kiseline alfa-linolenske kiseline (ALA) koja se nalazi u lanenom semenu najveći je od bilo kojeg biljnog izvora, što ga čini prilično superzvezdom-uprkos svojoj maloj veličini.

"Laneno seme bogato je vlaknima, što vam pomaže da se zasitite, dulje zadržite sitost i pomaže u probavi i zdravlju srca", kaže stručnjakinja za zdravlje i način života tržišta Fresh Thyme Market, Meghan Sedivy, RD, LN. "Takođe sadrže omega-3 masne kiseline koje su povezane s nekoliko zdravstvenih prednosti koje uključuju zdravlje mozga i zdravlje srca; koje mogu pomoći u smanjenju nivoa krvnog pritiska i upale; te koje pomažu u povećanju nivoa dobrog kolesterola."

Iako je laneno seme nedavno stekleo službeni status superhrane, istraživanja pokazuju da je to jedna od najstarijih uzgojenih kultura, uzgajanih od početka civilizacije. Laneno seme dobiva se iz lana, Linum usitatissimum, a prvenstveno se koristilo za proizvodnju vlakana za odeću i posteljinu od 3000. godine pre Hrista.

Budući da se tradicionalno koristi kao sastojak žitarica i hleba za doručak, istraživanja pokazuju da je u poslednjih 10 godina razvijen značajan broj proizvoda od lana za tržište zdrave hrane - što može objasniti porast popularnosti lanenog semena. Poznato kao vrlo svestrano super seme, možete ga posipati u gotovo sve kako biste iskoristili njegove neverovatne nutritivne prednosti: jogurt, salata, smoothie, zobene pahuljice, žitarice - popis je beskonačan.

Evo pet korisnih razloga za dodavanje lanenih semenki na popis namirnica što je pre moguće.

Fantastični su za probavu

Za one koji pate od nepravilnosti, ovi sitni dragulji mogu biti ključ za ublažavanje zatvora. "Laneno seme sadrži velike količine vlakana koja mogu pomoći u poboljšanju probavnog zdravlja", dalje objašnjava Sedivy. Laneno seme izvrstan je izvor topljivih i netopljivih vlakana. Netopljiva vlakna potiču kretanje materijala kroz vaš probavni sistem i povećavaju količinu stolice. "Prehrana bogata vlaknima pomaže povećati veličinu i težinu stolice i omekšati je kako bi se pomoglo u promicanju i održavanju pravilnosti te sprečilo zatvor."

Dobar su izvor proteina

Prema Piedmont Healthcare, proteini su "važan gradivni element kostiju, mišića, hrskavice i kože". (Zapravo, jeste li znali da su vaša kosa i nokti uglavnom proteinski?) Laneno seme odličan je izvor visokokvalitetnih proteina biljnog porekla. Jedna kašika lanenog semena sadrži gotovo 2 grama proteina, pa je on održiva opcija puna proteina za one koji traže alternative izvorima životinjskih belančevina. Dodavanjem lanenog semena u salatu ili smoothie možete povećati unos proteina.

Sadrže polinezasićene masti zdrave za srce

Studije pokazuju da dobre masti koje se nalaze u lanenom semenu (poznate i kao svemoguće omega-3 masne kiseline) mogu biti od koristi onima sa srčanim bolestima. "Laneno seme povezano je s nekoliko dobrobiti za zdravlje srca: potencijalno snižavanjem nivoa krvnog pritiska, triglicerida, lošeg kolesterola i upale u telu, dok pomaže u povećanju dobrog kolesterola", kaže Sedivy.

One mogu pomoći u smanjenju rizika od raka

Osim važnih omega-3 masnih kiselina, pokazalo se da laneno seme sprečava razvoj kancerogenih tumora. To može biti zato što je lan bogat lignanima (grupom bioaktivnih spojeva koji su prepuni antioksidativnih svojstava) koji mogu zaštititi telo od raka usporavajući rast postojećih tumora. Jedna klinička studija na ljudima pokazala je da je konzumiranje muffina koji sadrži 25 grama lanenog semena 40 dana pokazao potencijal za smanjenje rasta tumora kod žena u postmenopauzi kojima je nedavno dijagnosticiran rak dojke.

Oni mogu pomoći u smanjenju upale kože

Laneno seme ne samo da ima puno nutritivnih prednosti kada se redovno jede, već sadrži i ogromne prednosti za lepotu kada se nanese izravno na kožu. Budući da semenke lana sadrže mnogo protuupalnih omega-3 masnih kiselina, mogu pomoći u suzbijanju upale na koži. Takođe se pokazalo da lanena vlakna potiču lekovito delovanje na kožu. Jedno je malo istraživanje pokazalo da su žene koje su svakodnevno koristile laneno ulje dovele do poboljšane elastičnosti kože, povećane hidratacije i svetlijeg tena.

Kako unijeti više lanenih semenki u svoju prehranu

"Jedan od mojih omiljenih načina dodavanja semenki lana je dodavanje u omiljena testa za doručak, poput hleba, palačinki ili vafla", predlaže Sedivy. "Gotovo su neukusni, a kad se usitne neće promeniti teksturu vašeg testa. Ovo je jednostavan način dodavanja hranjivih tvari vašem jelu bez žrtvovanja okusa ili okusa." I opet, možete ih prebaciti preko salata i povrća, zobenih pahuljica i smoothija, dodati ih u pesto, humus i umake. Budite kreativni - jer mogućnosti su zaista beskrajne.

(Espreso, Yahoo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.