OSOBE KOJE MALO SPAVAJU IZLOŽENI SU RIZIKU OD PRERANE SMRTI: Pored toga, preti im i OZBILJNA BOLEST
Ilustracija, Foto: Profimedia

važnost kvalitetnog sna

OSOBE KOJE MALO SPAVAJU IZLOŽENI SU RIZIKU OD PRERANE SMRTI: Pored toga, preti im i OZBILJNA BOLEST

Zbog nedostatka sna, razvoj mnogih bolesti preti 45% populacije

Objavljeno:

Osobe koje imaju loš san ili se često bude u toku noći izloženi su riziku razvoja demencije ili prerane smrti.

Autorka studije, Rebeka Robins istakla je da na osnovu istraživanja sprovedenih u okviru studije san igra veoma važno ulogu u održavanju zdravog nervnog sistema, kao i da smanjuje rizik od prerane smrti čiji uzroci mogu biti različite bolesti.

znojenje, insomnia, spavanje, san
foto: Profimedia

Zbog nedostatka sna, razvoj mnogih bolesti preti čak 45% populacije. Ovi podaci su uznemirujući, zato se loš san smatra problemom javnog zdravlja. Svaki čovek trebalo bi da spava između sedam i deset sati svake noći.

Za najnoviju studiju korišćeni su podaci iz perioda od 2012. do 2018. godine i akcenat je stavljen na osobe koje su potvrdile da imaju poremećaj sna svake noći ili skoro svake noći.

Probleme koje je svaki pojedinac potvrdio upoređivani su sa njihovim zdravstvenim kartonima. Pa su tako simptomi svakog pojedinca praćeni godinama. To je ono što je ovu studiju izdvojilo od svih ostalih, istakla je Robinsonova.

Stres, San, Spavanje, Umor
foto: Profimedia

" Zdrav san može se menjati tokom godina"

Još jedna prednost ove studije bila je ta što su uspeli da svakodnevne probleme povežu sa kvalitetom sna. Na taj način se i oblik demencije ili rane smrti mogao povezati sa prihodima, obrazovanje, polom i hroničnim stanjima svakog pojedinca, naglasila je Robinsonova.

Istraživanje je pokazalo da oni koji imaju čest poremećaj sna za 44% više rizikuju da obole od demencije ili da umru prerano. Oni koji su se nakon buđenja u toku noći trudili da nastave san, imali su 56% veće šanse za preranu smrt zbog različitih bolesti. Rizik oni koji su se budili u toku noći, i pritom imali problema sa uspavljivanje imali su 39% šanse da obole od demencije.

Ljudi koji u toku noći spavaju manje od 7 sati, takođe imaju predispoziciju da postanu dementni.

Kako to sprečiti?

Nauka još uvek nije pronašla lek pritiv demencije, ali vi već danas možete učiniti nešto kako biste smanjili rizik od oboljevanja.

- Ostavite cigarete

- Smanjite unos alkohola

- Hranite se zdravo

- Trenirajte

- Budite mentalno zdravi, trenirajte mozak

Stres, San, Spavanje, Umor
foto: Profimedia

Jedna od važnih stavki, kako stručnjaci navode jeste "higijena spavanja", odnosno uvođenje rutine uveče.

Napravite sebi ugođaj, prijatnu atmosferu, isključite televizore i odložite svoje telefone. To će vam poboljšati dužinu sna i do dva sata.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.