ISPRAVKA: Nije svaki osip simptom korone
sipmtom korone na kožui, Foto: Profimedia

auh!

ISPRAVKA: Nije svaki osip simptom korone

Britanski naučnici su apelovali da Nacionalni zdravsrtveni institut uvrsti na listu simptoma korona virusa još jedan uočen, vrlo čest segment, a odnosi se na kožu

Objavljeno: 17:51h

*Napomena: Ovaj članak je ispravljen zbog netačnih navoda i insinuacije da je svaki osip simptom korone. Izmenjen je deo teksta u kojem se ovo tvrdilo, kao i naslov. Tekst je izmenjen na osnovu analize portala Raskrinkavanje.me

Nacionalni zdravstveni istitut u Velikoj Britaniji je bio meta kritika jer je propustio da doda neke simptome na listi za kovid-19, nakon što su se pojavili novi podaci o njima.

Naime, radi se o osipu na koži koji pogađa jednu od 11 osoba zaraženih ovim virusom. Londonski akademici vršili su istraživanje na 20.000 pacijenata i simptome u vidu osipa na koži zvanično pripisuju koronavirusu.

Ipak, važno je napomenuti da nije svaki osip simptom koronavirusa.

Do ove tvrdnje došli su prikuplajnjem informacija ,od 2.021 potvrđeninih slučajeva korona virusa, 178 je imalo osip po koži što iznosi približno 9%.

“Osip se može pojaviti u bilo kom obliku i u bilo kojoj fazi bolesti, a traje nedeljam duže od ostalih simptoma koje prati kovid-19”, istako je dr Mari Felči koji je vodio ovo istraživanje.

Kod većine pacijenata, osip se javljao mnogo pre bilo kog drugoh simptoma, zato bi ovo trebalo da se uvrsti kao jedan od vodećih indikatora u dijagnostikovanju oboljenja.

Ovaj članak je prvobitno bio objavljen na portalu Espreso sa naslovom koji je mogao da navede na pomisao da svaki osip može da bude simptom zaraze koronavirusom, što ne odgovara činjenicama.

Svetska zdravstvena organizacija je osip uvrstila u manje uobičajene simptome ove bolesti.

“Najčešći simptomi COVID-19 su groznica, suv kašalj i umor. Ostali simptomi koji su manje uobičajeni i mogu uticati na neke pacijente uključuju bolove, nazalnu kongestiju, glavobolju, konjuktivitis, proliv, gubitak ukusa ili mirisa ili osip na koži ili promjenu boje prstiju ili nožnih prstiju. Ovi simptomi su obično blagi i počinju postepeno” navodi SZO

Britanski naučnici jesu utvrdili da osip na koži pogađa jednu od 11 zaraženih osoba.

Osip na koži se ne vezuje samo za koronavirus, već se može javiti i kao simptom ili posljedica alergija, kožnih bolesti ili drugih virusnih infekcija.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.