SA OVIM POVRĆNIM SOKOM UNEĆETE SVE VAŽNE VITAMINE I OJAČATI TELO: Štiti jetru, smanjuje holesterol za 11%!
Ilustracija, Foto: Shuterstock

zdrav napitak

SA OVIM POVRĆNIM SOKOM UNEĆETE SVE VAŽNE VITAMINE I OJAČATI TELO: Štiti jetru, smanjuje holesterol za 11%!

U čaši soka ima više od 2 g proteina i dijetalnih vlakana, tako da je ovo odlična užina. I što je najbolje, sok povećava osećaj sitosti te nakon njega nećete unositi bespotrebne kalorije!

Objavljeno:

Sok od šargarepe obiluje vitaminima A, C, K i B8, kao i folatom, kalijumom, gvožđem, bakrom i manganom.

Međutim, većina blagotvornih svojstava šargarepe potiče od njenog bogatstva beta-karotenom i vlaknima.

Odličan za jetru

Šargarepa može poboljšati funkciju jetre i pomoći telu u uklanjanju toksina. Pored toga, smanjuje masne naslage u jetri. Ako ne volite čisti sok od šargarepe, napitku možete dodati ceđenu jabuku ili celer.

Sprečava tumore

Sok sadrži mnogo karotenoida, koji mogu da spreče razvoj nekoliko vrsta tumora. Takođe oni štite ćelije našeg tela od štetnog delovanja slobodnih radikala. Nekoliko istraživanja je pokazalo kako redovno konzumiranje šargarepe smanjuje rizik od raka pluća, debelog creva i prostate.

Odličan za zube

Šargarepe su bogate raznim mineralima s jakim antibakterijskim svojstvima koji mogu da reše brojne probleme i poboljšaju oralno zdravlje. Sok je dobar za desni, a pomaže i u uklanjanju plaka sa zubi.

Poboljšava stanje kože

Konzumiranje soka od šargarepe deluje kao prirodni sunčev blokator. Beta-karoten, koji se u telu pretvara u vitamin A, pomaže u obnavljanju kožnog tkiva i osigurava zaštitu od štetnih sunčevih zraka, dok antioksidansi i karotenoidi štite kožu od sunca i opekotina.

foto: Zoran Jevtic

Bolji imunitet

Ovo je posebno važno! Za bolji imunitet, uz uravnoteženu ishranu, kvalitetan san i vežbanje, popijte i čašu soka od šargarepe. Bogat je vitaminom C.

Poboljšava vid

Vitamin A nije samo moćan antioksidant, već i važan izvor hrane za oči. Beta-karoten štiti od makularne degeneracije, glaukoma i mrene.

Povećava osećaj sitosti

U čaši soka ima više od 2 g proteina i dijetalnih vlakana, tako da je ovo odlična užina. I što je najbolje, sok povećava osećaj sitosti te nakon njega nećete unositi bespotrebne kalorija.

Pomaže u kontroli krvnog pritiska

Ako bolujete od hipertenzije, sok od šargarepe vam može pomoći. Za to je zaslužan kalijum, koji će ukloniti negativne efekte soli i držati pritisak pod kontrolom. Takođe je dobar i za srce.

foto: Thinkstock

Pomaže kod problema s probavom

Sok od šargarepe vam može pomoći kod nadutosti i gasova, a pokazao se korisnim i u sprečavanju žučnih kamenaca. Osim toga, dobar je izvor dijetalnih vlakana te reguliše rad creva i omogućuju zdravu i redovnu stolicu.

Smanjuje holesterol

Povećan nivo lošeg LDL holesterola u krvi stvara rizik za nastanak kardiovaskularnih bolesti. Istraživanje je pokazalo da svakodnevna konzumacija 2 dl sveže isceđenog šargarešinog soka smanjuje nivo holesterola za 11 posto.

Sok od šargarepe, jabuke i limuna

Satojci:

3 narezane šargarepe

1 narezana jabuka

1 kašika soka od limuna

manji komad đumbira

200 ml vode

Komadiće šargarepe i jabuke ubacite u sokovnik. U sok dodajte limunov sok, vodu i đumbir. Miksajte dok se svi sastojci u potpunosti ne usitne.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Gloria)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.