Samo 2 sastojka spasavaju život! Ceo svet je poludeo baš za ovim receptom! (FOTO) (GIF)
Foto: profimedia

zlata vredna

Samo 2 sastojka spasavaju život! Ceo svet je poludeo baš za ovim receptom! (FOTO) (GIF)

Već vekovima one čine deo tipične zdrave, morske ishrane, izvanredan su izvor hranljivih vlakana, minerala, a posebno polifenola

Objavljeno:
  • 36

So je ubica zdravlja, a krije se i u slatkišima! 13 namirnica za koje niste ni pomislili da je imaju toliko! (FOTO) (GIF)

Već vekovima, smokve čine deo tipične zdrave, morske ishrane. Kao izvanredan izvor hranljivih vlakana, minerala, posebno polifenola, smokve se smatraju povoljnim za zdravlje i snažnoj pomoći u prevenciji i terapiji bolesti.

Nedavno objavljeno istraživanje izraelskih naučnika u naučnom časopisu ‚‚Journal of Agriculture and Food Chemistry" trebalo je da otkrije antioksidativnu aktivnost nekoliko vrsta smokava. Da bi otkrili sastojke s potencijalno povoljnim učinkom na zdravlje, naučnici su analizirali sastav polifenola, antocijanina i antioksidativni kapacitet šest komercijalnih vrsta smokava koje se razlikuju po boji (crne, crvene, žute i zelene).

Otkrili su impresivan sadržaj polifenola, a time i snažnu antioksidativnu aktivnost, a što je vrsta bila tamnije i jarkije boje udeo korisnih molekula i antioksidativna snaga su bili veći. Najviši udeo polifenola i antocijana, pa i najsnažnija antioksidativna aktivnost je otkrivena kod vrste ‚‚Mission" karakteristične po crno-ljubičastoj kori s mesom ružičaste boje.

foto: giphy

Zanimljivo je da je većina fitohemikalija pronađena u kori smokava, a manje količine su pronađene u mesu. I ranije sprovedena istraživanja su pokazala da su smokve jako bogat izvor polifenola.

Začudiće vas da su smokve značajno bogatije polifenolima od jabuke, borovnice, pomorandže, šljive i jagode, pa čak i od namirnica koje se smatraju jako bogatim polifenolima poput crnog vina i čaja.

Smokve sadrže i biljne sterole, supstance koje dokazano imaju povoljno delovanje na nivo holesterola u krvi. Biljni steroli (poput stigmasterola i lanosterola sadržanih u smokvama) vezuju se za molekule holesterola u crevima i tako ometaju njegovu apsorpciju. U smokvama su pronađeni i spojevi s potencijalnim antikarcinogenim delovanjem, benzaldehid i kumarini. Ti spojevi su ispitivani u naučnim studijama, a rezultati su obećavajući, posebno kada je reč o karcinomima prostate.

foto: profimedia

Smokve imaju vrlo kratku sezonu uzgoja i jako su osetljive. Najukusnije su ako se jedu neposredno nakon branja. Iako su sveže smokve dostupne tek nekoliko meseci u godini, u suvim smokvama možete uživati tokom cele godine. Smokve su vrlo bogate mineralima, posebno kalcijumom, magnezijumom i kalijumom.

Smokve povoljno deluju na kardiovaskularno zdravlje. Mnogo je razloga koji govore u prilog tome. Bogatstvo polifenola sa snažnim antioksidativnim delovanjem štiti LDL lipoproteine od oksidacije i tako se korisit u prevenciji ateroskleroze.

Visok udeo kalijuma deluje povoljno na regulaciju krvnog pritiska, a topljiva vlakna i biljni steroli na nivo holesterola u krvi. Hranljiva vlakna iz ploda smokve deluju i na nivo šećera u krvi, a antidijabetičko delovanje poseduju i smokvini listovi.

foto: giphy

Iako ne zvuče jestivo, u nekim kulturama su smokvini listovi sastavni deo jelovnika. Zbog niza molekula koje poseduju, smokve imaju i potencijalno antikarcinogeno delovanje. Smokve su izvrstan izvor brojnih nutrijenata.

Kod povišenih masnoća se ponekad mogu primetiti naslage masnog tkiva žute boje u obliku pločica ili čvorića na gornjim očnim kapcima ili nekim drugim delovima tela.

Napredovanjem bolesti dolazi do zadebljanja zidova vena, ateroskleroze, kojoj doprinose i drugi rizični faktori (pušenje, alkohol, nikotin), a posedica svega toga su kardiovaskularne bolesti koje su jedan od vodećih uzroka smrti u svetu, a i kod nas.

foto: profimedia

Ovaj lek pomaže da značajno snizite masnoću u krvi: Sastojci:

Suve smokve i jabukovo sirće Elikisir napravite uveče, a pijte ga ujutru. Uzmite tri suve smokve, i dobro ih izbockajte čačkalicom sa svih strana, potom ih ubacite u staklenu posudu u koju ste stavili 2 dcl jabukovog sirćeta.

Treba da stoji preko noći i ujutro da pojedete te 3 ukiseljene smokve. Ostatak sirćeta nemojte bacati već u isto to sirće sledeću noć ponovno stavite 3 suve smokve pripremljene na isti način. Ta ista 2 dcl sirćeta koristite 7 dana, većinu će smokve upiti. 8. dan uzmite nova 2 dcl sirćeta i ponovite postupak još 7 dana. Terapija treaje 2 nedelje.

foto: profimedia

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media