Oprezno sa aditivima! Šta znače oznake koji počinju slovom E... (FOTO) (GIF)
Foto: profimedia

čitajte deklaracije!

Oprezno sa aditivima! Šta znače oznake koji počinju slovom E... (FOTO) (GIF)

Spisak sastojaka uključuje sve sastojke navedene padajućim redosledom u odnosu na masu proizvoda
Objavljeno:
  • 16

Na deklaracijama svih proizvoda navedeni su sastojci koji se u njima nalaze, zato obratite pažnju na njih jer su mnogi štetni po zdravlje. Ako se šećer nalazi na prvom mestu u sastavu proizvoda, u njemu ga ima najviše.

Spisak sastojaka uključuje sve sastojke navedene padajućim redosledom u odnosu na masu proizvoda. Ako želite da držite kalorijski unos ispod preporučenog, obratite pažnju i na nutritivnu deklaraciju, koja sadrži: energetsku vrednost, količine masti, ugljenih hidrata, šećera, belančevina i soli. Energetska vrednost i količine hranjivih sastojaka izražavaju se na 100 g (ili 100 ml).

foto: giphy

Nutritivne vrednosti se mogu izraziti i prema jedinici konzumacije, koja može biti proizvod ili deo proizvoda, što je preporuka proizvođača koliko treba da se pojede tokom dana.

foto: Thinkstock

Ne više od 90 grama

Preporučeni unos ugljenih hidrata za odraslog čoveka je 260 grama, od kojih bi 90 grama trebalo da čine šećeri. Kad na deklaraciji pročitate ‚‚šećer", to se najčešće odnosi na šećer koji se sastoji od saharoze, odnosno beli šećer.

Ako na pakovanju piše ‚‚ne sadrži šećer" misli se na saharozu, ali šećer se često u sastavu može naći pod različitim nazivima, na primer glukozno-fruktozni sirup ili glukozni sirup.

foto: giphy

Glavna uloga ugljenih hidrata, u koje spadaju i šećeri je snabdevanje organizma energijom, a njihovom razgradnjom nastaje glukoza. Optimalna vrednost glukoze u krvi potrebna je za održavanje metabolizma.

Čovek potroši samo onaj deo šećera koji je telu potreban, a sav višak skladišti se u masne ćelije i tako se goji, čak i voće sadrži šećer koji ulazi u izračunatu dnevnu potrošnju.

foto: Thinkstock
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media