EVO ZAŠTO SU VAM STOPALA UVEK HLADNA: Istina je samo JEDNA, morate je znati
Foto: Profimedia

MORATE ZNATI

EVO ZAŠTO SU VAM STOPALA UVEK HLADNA: Istina je samo JEDNA, morate je znati

Na sami spomen hladnoće brojim osobama se ledi krv u žilama, jer veliki je broj onih koji u zimskom periodu najveću muku muče s hladnim stopalima.

Objavljeno:

Ona su posledica loše cirkulacije na što je vrlo teško uticati samo spoljnim pomagačima poput termo čarapa, suve i nepropusne obuće, lek je moguće pronaći u prirodnim pomagačima poput hrane i čajeva.

Hladnoća u stopalima nije jedina naznaka loše cirkulacije, na nju upućuju i druge promene na telu poput grčeva u listovima i prstima nakon hodanja, bolnih kolena i gležnjeva, i ljubičaste površine kože.

Naime poremećena cirkulacija uzrokuje poremećaj rada znojnih žlezda, zbog čega nastaju infekcije i povrede na koži posebno za vreme hladnoća. Najbolji ubrzivači cirkulacije su konkretne promene u ishrani, ali i kupke s biljkama, piše Zadovoljna.hr.

Obuća za vreme hladnoće mora biti nepropusna i suva, ali pre svega komotna kako bi bio omogućena normalna cirkulacija. Najvažnije je izbegavati sintetičke materijale čarapa koji podstiču znojenje stopala, a potom i njihovo hlađenje zbog vlažnog okruženja.

Da bi krv mogla normalno da cirkuliše, neophodno je piti preporučenu količinu vode. Ukoliko je telo žedno, cirkulacija naime postaje otežana. Normalna cirkulacija podrazumeva ispijanje oko litra i po vode dnevno, tačnije 30 mililitara vode na kilogram telesne težine. Češće treba uzimati tople napitke, ali izbegavati one sa kofeinom, jer utiču na skupljanje krvnih sudova.

Namirnice uveliko mogu pomoći u poboljšanju cirkulacije, beli luk, maslinovo ulje i crno vino, voće bogato vitaminom C, svi oni poboljšavaju dotok krvi u kapilare. Saveznici ‘guranja’ krvi kroz sudove su i orašasti plodovi, cimet, đumbir, semenke bundeve koje sadrže vitamin E, B3 i nijacin.

Dve kupke, topla i hladna, najbolji su način za pokretanje cirkulaciju i to na način naizmeničnog potapanja stopala u jednu pa zatim u drugu. Ova metoda blagotvorno deluje na cirkulaciju i pospešuje neometano kretanje krvi kroz krvne sudove.

Kupke sa šamponima najbolje je izbegavati i koristiti samo ciljane kućne preparate, u jednom takvom caruje kopriva. U pet litara vode potrebno je potopiti šoljicu korena koprive i dve šoljice lista koprive, i ostaviti preko noći. Tečnost je potom potrebno prokuvati, procediti i koristiti kao kupku, najbolji efekat će pokazati u periodu od pola sata tokom kog je potrebno potapati stopala.

Napitak koji će nadomestiti nedostatak tečnosti u telu te ciljano ubrzati protok krvi kroz organizam je čaj od divljeg kestena. U avanu je potrebno usitniti 10 grama jezgra divljeg kestena i sadržaj preliti litrom vode. Zagrevati na slaboj vatri, a kad provre kuvati pet minuta. Procediti i piti tri puta dnevno po šoljicu čaja.

Masažu stopala vrlo je teško primeniti tokom radnih sati na primer u kancelariji, ali tada je najbolje posegnuti za brzim rešenjem. U bocu od pola litre sipajte vruću vodu, ali ne do samog vrha, začepite otvor. Ostanite u čarapama i stopalima prelazite čitavom površinom preko boce, odnosno gurajte bocu stopalima.

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.