SRBI UPOZORENI NA BELO I CRVENO MESO! Ovo niste znali O NJEMU, POSTOJI RAZLOG ZAŠTO GA TAKO ZOVU
Foto: Printscreen/Youtube/Appetizing.tv-Chicken Recipes

obratite pažnju

SRBI UPOZORENI NA BELO I CRVENO MESO! Ovo niste znali O NJEMU, POSTOJI RAZLOG ZAŠTO GA TAKO ZOVU

Evo odgovora na neka od njih

Objavljeno:

Kod od voća i povrća nema previše dilema oko odabira boje koju ćemo konzumirati, ali kad je u pitanju meso javljaju se brojna pitanja.

Evo odgovora na neka od njih:

Najčešći je primer crvenog mesa goveđe meso, a kad ga pogledate jasno je zašto je tako. No iako ne izgleda posebno crveno, u tu se vrstu mesa ubraja i svinjetina. Tu su i jagnjetina, ovčetina, meso jelena i vepra te kozletina.

S druge strane, primeri belog mesa uključuju piletinu i ćuretinu. U osnovi, svako meso peradi smatra se belim mesom, a u njega ubrajamo i ribu, iako valja istaknuti kako mnogi smatraju da riba nije meso. No ako ste među onima koji veruju da riblji odrezak ipak jest meso, slobodno ga dodajte vašoj ishrani kao belo meso.

Crveno meso
foto: Profimedia

Uravnotežena ishrana podrazumijeva konzumaciju i crvenog ibelog mesa podjednako u umerenim količinama.

Preporuka je jesti meso nekoliko puta nedeljno - pojašnjava dipl. ing. preh. teh. Karmen Matković Melki.

Nije tajna da se mišići sastoje od proteina. No jeste li znali da postoji tip proteina koji mišićima omogućuje dotok gvožđa i kiseonika iz krvi? On se zove mioglobin i zbog njega se bitno razlikuju crveno i belo meso. Crveno meso ima više mioglobina i on mu daje tamnu boju. Mioglobin je povezan s hemoglobinom, crvenim proteinom iz krvi. I u belom mesu možemo pronaći mioglobin, ali u manjim količinama.

Neki delovi piletine ili ćuretine su tamniji od drugih. Recimo, meso batka je tamnije od grudi. Pile i ćurke puno koriste noge, a kako bi mišići na tom delu tela bolje radili, treba im mioglobin koji će im dovesti gvožđe i kiseonik.

Nutricionisti tvrde da je crveno meso bogato gvožđem. To je razlog zašto ga je ponekad dobro uvrstiti u ishranu jer će pomoći u borbi protiv anemije. Ujedno, to je razlog zašto su ljudi koji ne jedu meso u riziku od anemije.

Belo meso
foto: Printscreen/Youtube/Appetizing.tv-Chicken Recipes

Belo meso ga ne sadrži u tolikim količinama. U crvenom mesu takođe ima više vitamina B koji čoveku treba da bi olakšao pretvorbu hrane u energiju za ćelije. Dodatno, vitamin B omogućuje da živčani sistem bude u formi.

- Nije nevažno reći da crveno meso obiluje mineralima selenom i cinkom, koji su nam takođe važni u svakodnevnom funkcionisanju - istaknula je Karmen Matković Melki.

Ako želite da smršate, dobra ideja je jesti više belog nego crvenog mesa. Belo meso sadrži manje zasićenih masti i samim time po porciji ima manje kalorija. Dodatno, ima manje lošeg holesterola nego crveno meso.

Unos zasićenih masti i holesterola je moguće regulisati ishranom, a to znači pažljivim odabirom namirnica. Dodatno, tu malu količinu možete dodatno smanjiti ako sa piletine i puretine uklonite kožu.

- Kod belog mesa je važno istaknuti njegov proteinski sastav što ga čini idealnim dodatkom svake dijete, a okusom je neutralnije pa ga se može kombiovati u brojnim receptima. Ne može se reći je li jedno bolje od drugoga jer i crveno i belo meso imaju svoje mesto u jelovniku, kazala je Matković Melki.

I na kraju, ne zaboravite da su zdrave metode pripreme hrane one koje uključuju kuvanje ili grill, a ne prženje na ulju, a u svakodnevni jelovnik ipak valja kroz uravnoteženu ishranu uvrstiti sve namirnice, ali u umerenim količinama.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.