SEMENKE OD 1 NAMIRNICE NAJBOLJE REGULIŠE ŠEĆER U KRVI: Organizam će SE SKROZ PREPORODITI, malo ko ZNA ZA TO
Namirnica, Foto: Profimedia

JAKO JE ZDRAVO

SEMENKE OD 1 NAMIRNICE NAJBOLJE REGULIŠE ŠEĆER U KRVI: Organizam će SE SKROZ PREPORODITI, malo ko ZNA ZA TO

ve semenke imaju 20 puta veću kalorijsku vrednost od ploda, sadrže više masti, belančevina i ugljenih hidrata

Objavljeno:

Semenke bundeve su jedna od onih zdravih namirnica, koju je poželjno što češće koristiti u ishrani. Ona je dragocen izvor minerala i vitamina, zbog čega ima mnogih prednosti blagodeti za opšte zdravlje.

1 / 4 Foto: Profimedia

Za semenke bundeve stručnjaci kažu da su odlična grickalica za regulaciju šećera u krvi, jačaju imunitet, sprečavaju upalne procese, štite srce...

1. Visokokalorična namirnica

Seme bundeve zove se i golica i energetski je visoko kalorična namirnica, jer 100 grama sadrži oko 545 kalorija, 30 grama proteina, 12 grama ugljenih hidrata i šest grama vlakana. Ove semenke imaju 20 puta veću kalorijsku vrednost od ploda, sadrže više masti, belančevina i ugljenih hidrata.

Bundeva je vekovima bila hrana američkih Indijanaca, a u Evropu je stigla u 16. veku i brzo počela da se primenjuje u narodnoj medicini.

2. Pune su minerala

1 / 4 Foto: Profimedia

Sirovo seme bundeve odličan je izvor magnezijuma, mangana, gvožđa, cinka i bakra. Magnezijum pomaže u poboljšanju raspoloženja, omogućava bolji san, a mangan je bitan za proizvodnju kolagena, jačanje kože i kostiju.

Gvožđe i bakar učestvuju u proizvodnji energije, jer gvožđe transportuje kiseonik do naših ćelija. Cink osnažuje imunitet, čini kožu elastičnom, a čuva i vid. Samo jedna porcija semena bundeve može obezbediti 14 do 42 odsto dnevnih esencijalnih hranljivih materija.

3. Bogate su antioksidansima

1 / 6 Foto: Profimedia

Semenke bundeve nisu samo bogate mineralima, već i antioksidansima koji čuvaju zdravlje naših ćelija, a obiluju i vitaminom E. Osim što smanjuju upale, štite i od preranog starenja i hroničnih bolesti.

4. Obiluju dobrim mastima

Semenke bundeve pune su korisnih masti i jedan su od najboljih izvora biljnih alfa-linolenskih kiselina (ALA) omega-3 masnih kiselina. ALA kiseline, kako se, smatra, štite od srčanih oboljenja, smanjuju rizik od začepljenja arterija i sprečavaju upale.

Dijabetes
foto: Profimedia

5. Regulišu šećer u krvi

Osim što imaju malo ugljenih hidrata, a mnogo biljnih proteina, istraživanja pokazuju da semenke bundeve štite od pojave dijabetesa tipa 2.

Smatra se da semenke smanjuju moguće komplikacije usled dijabetesa tipa 2, regulišu insulin i štite organe od posledica dijabetesa. Odličan su dodatak redovnoj terapiji.

6. Jačaju imunitet

Semenke bundeve poboljšavaju imunološki sistem. Osim cinka i gvožđa, koji su esencijalni za dobar imunitet, golica ima i antigljivična i antivirusna svojstva.

7. Ubrzavaju rast kose

Bundevino ulje dobijeno iz semenki se koristi i kao eliksir za bolji rast kose. Prema studiji iz 2019. objavljenoj u časopisu "Avicenna Journal of Phytomedicine", masne kiseline, vitamin E i fitoestrogeni iz ulja bundeve mogu da pospeše i ubrzaju rast kose.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.