DA LI STE ZNALI DA ČESTI SE*S UDVOSTRUČUJE ŠANSE ZA SRČANI I MOŽDANI UDAR? Evo KO je na meti
Ilustracija, Foto: Profimedia

istraŽivanje potvrdilo

DA LI STE ZNALI DA ČESTI SE*S UDVOSTRUČUJE ŠANSE ZA SRČANI I MOŽDANI UDAR? Evo KO je na meti

Ovi rezultati pokazuju da nije nužno tačna tvrdnja da seks svakome donosi iste zdravstvene koristi, kaže autorka istraživanja

Objavljeno:

Prema studiji koja je nedavno objavljena u Journal of Health and Social Behavior, stariji muškarci koji se seksaju češće od jednom nedeljno mogu imati duplo veće šanse za srčani ili moždani udar nego njihovi manje seksualno aktivni vršnjaci. A što više uživaju u tom čestom seksu, šanse za spomenuta oboljenja su veća.

- Stariji muškarci koji svoj seksualni život opisuju kao izvrstan imaju veći rizik od kardiovaskularnih bolesti od muškaraca koji nisu tako zadovoljni svojim seksualnim životom - rekla je autorka studije i profesorka sociologije na Michigan State Univerzitetu, Hui Liu.

Suprotno tome, rezultati studije su pokazali da starije žene koje imaju česte i jako dobre polne odnose imaju manji rizik za obolevanje od hipertenzije i drugih bolesti koje obično prethode srčanim problemima.

- Ovi rezultati dovode u pitanje pretpostavku da seks za svakoga ima iste zdravstvene koristi - rekla je Liu i dodala kako je bitno da stariji ljudi budu potpuno svesni moguće koristi, ali i potencijalnih rizika seksa u trećoj dobi života. Ipak, dodala je i kako su ovi podaci u ditektnok suprotnosti s dosadašnjim kliničkim ispitivanjima koja su pokazala da muškarci koji i pod stare dane ostanu seksualno aktivni zapravo imaju zdraviju prostatu i manji rizik od kardiovaskularnih bolesti od onih koji su s godinama odustali od seksualnih aktivnosti.

Nalazi koji pak kažu da seks štiti starije žene od kardiovaskularnog rizika, kaže autorka, potpuno imaju smisla, jer je dobar seks za njih 'ključ emocionalnog i fizičkog blagostanja', što koristi i zdravlju srca, ali i zdravlju žene. Muškarci su, kaže sociolog, drugačiji od žena i emocionalna povezanost im nije bitna kao ženama koje su bez nje često pod stresom i depresijom.

- Bez obzira na ove rezultate, još uvek verujem da za većinu starijih odraslih osoba telesne i emocionalne koristi seksa nadmašuju potencijalni rizik koji seks nosi - rekao je za CNN kardiolog David Campbell i starijim pacijentima savetovao da se, ako imaju ikakve nedoumice oko dobrobiti seksa u kasnijoj životnoj dobi, ne libe to spomenuti svojim lekarima i s njima raspraviti potencijalne benefite i rizike.

(Espreso/ Večernji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.